Aramazd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Aramazd (Armeense: Արամազդ) was de belangrijkste en scheppende god in de voorchristelijke Armeense mythologie.[1][2] De godheid en zijn naam zijn afgeleid van de Zoroastrische godheid Ahura Mazda na de mediane verovering van Armenië in de 6e eeuw vr.Chr.[3] Aramazd werd beschouwd als een genereuze god van vruchtbaarheid, regen en overvloed, evenals de vader van de andere goden, waaronder Anahit, Mihr en Nane. Net als Ahura Mazda werd Aramazd gezien als de vader van de andere goden, zelden met een vrouw, hoewel soms echtgenoot van Anahit of Spandaramet. Aramazd was de Parthische vorm van Ahura Mazda.[4]

Identificatie met andere goden[bewerken | brontekst bewerken]

Aramazd werd gemakkelijk geïdentificeerd met Zeus door interpretatio Graeca, de twee deelden vaak specifieke titels over grootsheid, moed of kracht. Er was enige onenigheid in de wetenschap over de relatie tussen Aramazd, Amanor en Vanatur, maar het bewijs geeft het sterkst aan dat Vanatur ('Lord of the Van') een titel was voor de belangrijkste godheid (of het nu Ḫaldi of Ahura Mazda / Aramazd, hoewel opgenomen gebruik alleen als titel voor Aramazd is), en dat Amanor zowel een zelfstandig naamwoord was dat het nieuwe jaar verwees als een titel voor de godheid wiens viering werd gehouden in het nieuwe jaar (Vanatur, of het nu Ḫaldi of Aramazd is).[2]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. "Aramazd" in Facts on File Encyclopedia of World Mythology and Legend, Third Edition, by Anthony Mercanante and James Dow, Infobase, 2009. p. 96.
  2. a b "Armenia (Vannic)" by A. H. Sayce, pp. 793-4; and "Armenia (Zoroastrian)", by M(ardiros). H. Ananikian, pp. 794-802; both in Encyclopædia of Religion and Ethics, ed. James Hastings, vol. 1, 1908.
  3. Leeming, David "Armenian Mythology". The Oxford Companion to World Mythology. Oxford University Press.
  4. Mary Boyce. Zoroastrians: Their Religious Beliefs and Practices Psychology Press, 2001 ISBN 0415239028 p 84. Gearchiveerd op 18 augustus 2021.