Arbeidsinspectie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Arbeidsinspectie is een ambtelijke dienst of meerdere diensten die toezien op de regels rondom werk zoals de Arbeidsomstandighedenwetgeving in een land.

België[bewerken | brontekst bewerken]

De Belgische Arbeidsinspectie is samengesteld uit meerdere diensten. Dit zijn de twee algemene directies van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid, de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid en de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening. Het heeft een gelijkaardige functie dan de Nederlandse arbeidsinspectie.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland werd in 1890 de Arbeidsinspectie (AI) opgericht naar aanleiding van de Arbeidswet 1889. Als dienst van het ministerie van Sociale Zaken (en Werkgelegenheid) bestond de inspectie tot 2012. Op 1 januari 2012 is de Arbeidsinspectie samengevoegd met de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) van hetzelfde ministerie. De nieuwe naam is Inspectie SZW, een onderdeel van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]