Naar inhoud springen

Ardetosaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ardetosaurus is een geslacht van plantenetende sauropode dinosauriërs, behorende tot de Diplodocidae, dat tijdens de late Jura leefde in het gebied van het huidige Noord-Amerika. De enige benoemde soort is Ardetosaurus viator.

In 1993 vond de Zwitserse paleontoloog Hans-Jakob “Kirby” Siber in Wyoming een skelet van een diplodocide. Dit kreeg naar hem de bijnaam "Kirby". Het skelet werd overgebracht naar het Zwitserse Sauriermuseum Aathal en later naar het Duitse Dinosaurier Freilichtmuseum ter preparatie. Na een brand aldaar in 2003 werd het in 2018 verhuisd naar het Oertijdmuseum te Boxtel. Het werd toen nog gezien als een mogelijk exemplaar van Diplodocus. Bij de preparering van dit en andere specimina bleek echter dat het een nog onbeschreven soort vertegenwoordigde.

In 2024 werd de typesoort Ardetosaurus viator benoemd en beschreven.

  • T. van der Linden, E. Tschopp, and R. Sookias, J. Wallaard, F. Holwerda, A. Schulp. 2024. "A new diplodocine sauropod from the Morrison Formation, Wyoming, USA". Palaeontologia Electronica 27(3): a48: 1-79. DOI:10.26879/1380.