Arena van Verona

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Arena van Verona
De Arena van Verona
Stad Verona
Latijnse naam Verona
Bouwperiode 30 n.Chr.
Afmetingen buitenring 152 x 128 meter
Afmetingen arena 138 x 110 meter
Aantal zitplaatsen 30.000
Lijst van Romeinse amfitheaters
Portaal  Portaalicoon   Romeinse Rijk
Arena van Verona, Interieur

De Arena van Verona is een antiek Romeins amfitheater in Verona in Italië. De arena is een van de best bewaard gebleven amfitheaters en wordt tot op heden nog gebruikt. Het staat bekend om de operavoorstellingen die er gehouden worden.

De arena is voltooid in 30 n.Chr., op een plaats die vroeger buiten de stadsmuren lag. Met een afmeting van 138 meter lang en 110 meter breed is het een van de grootste amfitheaters uit het Romeinse Rijk. Vier ringmuren droegen de tribunes. De toeschouwers kwamen op hun zitplaats via 72 ingangen en 64 trappen. De buitenmuur was gebouwd uit wit en roze kalksteen uit Valpolicella en had drie verdiepingen bestaande uit arcades. Een aardbeving in 1117 verwoeste bijna de gehele bovenste verdieping en de oorspronkelijke buitenmuur, slechts een klein deel hiervan resteert nog.

Na de aardbeving veranderde de Arena in een steengroeve waar eenvoudig bouwmateriaal voor nieuwe gebouwen kon worden gevonden. Pas tijdens de Renaissance kwam het weer in gebruik als een theater.

Dankzij de uitstekende akoestiek is het gebouw goed geschikt voor operavoorstellingen, die vanaf 1913 gehouden worden. Tegenwoordig vinden er elk jaar van juni tot en met augustus opera-uitvoeringen plaats, waarbij zo'n 22.000 toeschouwers aanwezig kunnen zijn. Tijdens de wintermaanden treedt de opera en het ballet op in de L'Accademia Filarmonica.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Arena (Verona) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.