Arend Jan Heerma van Voss

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Arend Jan Heerma van Voss
Heerma van Voss (rechts, 1973)
Algemene informatie
Geboren 10 mei 1942
Geboorteplaats Roosendaal
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep journalist
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Arend Jan Heerma van Voss (Roosendaal, 10 mei 1942) is een Nederlands journalist, acteur en oud-omroepbestuurder.[1]

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Arend Jan Heerma van Voss, jurist, was onder andere (hoofd)redacteur van het weekblad Haagse Post en van het Maandblad geestelijke volksgezondheid. Van 1990 tot 1996 was hij voorzitter van de VPRO en daarna, tot zijn afscheid in 2006, hoofdredacteur van de VPRO-radio. Hij was enige keren in films te zien - onder andere in Abel - en was met enige regelmaat op televisie te zien, met name in gastrollen bij Koot en Bie.
Samen met Wim Noordhoek maakte hij het programma De Radiovereniging, waarin radiomakers over hun vak vertelden en historische radiofragmenten te beluisteren waren. Een van de gasten in dat programma was Karel Prior, die begin jaren zestig de student Heerma van Voss eens als (winnende) kandidaat in een quiz had. Later hield hij voor de VPRO-microfoon diverse marathon-interviews.

Heerma van Voss heeft een aantal publicaties op zijn naam staan, waaronder de essaybundel De haas en de jager (1993). Hij is getrouwd met de sociologe Christien Brinkgreve en is vader van vier kinderen onder wie de schrijvers Sandra, Daan en Thomas. Hij is een achterkleinzoon van de Brabantse suikerfabrikant Sybrand Heerma van Voss.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]