Thomas Heerma van Voss

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thomas Heerma van Voss
Thomas Heerma van Voss
Algemene informatie
Geboren 13 juni 1990
Geboorteplaats Amsterdam
Land Nederland
Beroep auteur
Werk
Jaren actief 2009-heden
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Thomas Bram Heerma van Voss (Amsterdam, 13 juni 1990) is een Nederlands schrijver.

Jeugd en studie[bewerken | brontekst bewerken]

Heerma van Voss is een zoon van oud-omroepbaas Arend Jan Heerma van Voss en sociologe Christien Brinkgreve. Hij doorliep het Vossius Gymnasium in Amsterdam, studeerde een jaar Engels in Londen en studeerde tussen 2009 en 2012 Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

In 2009 verscheen Heerma van Voss' debuut De Allestafel. In 2013 verscheen de roman Stern, die lovend ontvangen werd.[1] Hierna riepen onder meer NRC Handelsblad en De Volkskrant hem uit tot een van de grootste literaire talenten.[2][3] Bij de opnames van College Tour noemde A.F.Th. van der Heijden Heerma van Voss een van de grootste literaire talenten van het land.[4]

In 2014 behoorde Heerma van Voss tot De Tien, een door Das Magazin gemaakte selectie van de beste schrijvers geboren in of na 1980.[5] In september 2014 volgde zijn derde boek, de verhalenbundel De derde persoon.[6] De bundel werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs. In 2015 bracht hij samen met zijn broer Daan Heerma van Voss de thriller Ultimatum uit. In 2017 verscheen zijn voor de Jan Hanlo essayprijs en Bookspot literatuurprijs genomineerde essaybundel Plaatsvervangers.

Met Condities verscheen in 2020 zijn derde roman. Condities haalde de longlist van de Libris Literatuur Prijs en de Boekenbon Literatuurprijs. Ook publiceerde Thomas Heerma van Voss in 2020 zijn tweede literaire juweeltje (Bowlen in Philadelphia) en schreef hij Verdwenen boeken waarmee uitgeverij Babel & Voss definitief werd afgesloten. Dat essay werd een onverwacht succes en beleefde samen met Onzichtbare boeken een herdruk bij uitgeverij Das Mag.

Heerma van Voss heeft interviews, verhalen en artikelen gepubliceerd in onder meer De Volkskrant, NRC Handelsblad, Vrij Nederland, De Correspondent, De Groene Amsterdammer en de VARAGids.

Stern, Ultimatum en het essay Onzichtbare boeken werden in het Duits vertaald.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]