De Correspondent

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Correspondent
De melkbus voor de deur van het kantoor van De Correspondent aan de Weesperzijde in Amsterdam.
De melkbus voor de deur van het kantoor van De Correspondent aan de Weesperzijde in Amsterdam.
Type Nieuws en opinie
Taal Nederlands
Opgericht 30 september 2013
Status Actief
Link Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

De Correspondent is een online journalistiek platform, gevestigd in Amsterdam. Hoofdredacteur is filosoof Rob Wijnberg, adjunct-hoofdredacteur is Rosan Smits. De Correspondent bestaat uit een team van journalisten en schrijvers, onder wie Arjen van Veelen, Rutger Bregman, David Van Reybrouck, Femke Halsema en Arnon Grunberg.

De Correspondent zegt te streven naar het maken van onafhankelijke achtergrond- en onderzoekjournalistiek en wordt daarom gefinancierd door donateurs en leden, maar niet door advertenties. Kenmerkend is dat de lezer gedurende een aantal maanden een zogeheten 'correspondent' kan volgen in een lopend onderzoek of project, en daardoor betrokken kan worden in de ontwikkelingen. Alleen leden kunnen de bijdragen lezen en daarop reageren, maar zij kunnen wel niet-leden uitnodigen een specifiek artikel in te zien.

Geschiedenis[bewerken]

De Correspondent is opgericht door huidige hoofdredacteur Rob Wijnberg, hoofdontwerper Harald Dunnink, technisch directeur Sebastian Kersten en uitgever Ernst-Jan Pfauth en met crowdfunding tot stand gekomen. Het initiatief werd op 18 maart 2013 gepresenteerd in het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Wijnberg stelde toen dat het plan zou doorgaan, als 15.000 mensen bereid zouden zijn 60 euro te doneren.[1] Die limiet werd gehaald en op 30 september 2013 ging het van start.

De aanvankelijke samenwerking met tijdschrift De Groene Amsterdammer, onder anderen in het beperkt uitwisselen van artikelen, werd na een half jaar beëindigd. In september 2014 had De Correspondent 34.000 leden,[2] begin 2016 40.000[3] en begin 2017 50.000,[4] en in september 2018 meer dan 60.000[5].

Sinds eind 2014 geeft het onlineplatform ook boeken uit.[6]

Ontvangst[bewerken]

Het platform kreeg waardering om de vernieuwende vormgeving en de uitvoerigheid van de bijdragen. Er was ook de kritiek dat het team schrijvers afkomstig is uit de gevestigde elite van blanke, hoogopgeleide, kosmopolitische mannen.[7] Een reactie van het platform op deze kritiek was om actief te zoeken naar verbreding van de redactie.

Externe link[bewerken]