De Correspondent

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Correspondent
Het logo van De Correspondent
Het logo van De Correspondent
Type Nieuws en opinie
Taal Nederlands en Engels (beperkt)
Eigenaar De Correspondent B.V.
Opgericht 30 september 2013
Status Actief
Link Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

De Correspondent is een online journalistiek platform gevestigd in Amsterdam. Hoofdredacteur is filosoof Rob Wijnberg, adjunct-hoofdredacteur is Rosan Smits. De Correspondent bestaat uit een team van journalisten, politici en schrijvers, onder wie Arjen van Veelen, Rutger Bregman, David Van Reybrouck, Femke Halsema, Bregje Hofstede, Joris Luyendijk en Arnon Grunberg.

De Correspondent zegt te streven naar onafhankelijke achtergrond- en onderzoeksjournalistiek en wordt daarom gefinancierd door donateurs en leden, niet door advertenties. De lezer kan gedurende een aantal maanden een zogeheten 'correspondent' volgen in een lopend onderzoek of project, en daardoor betrokken worden bij de ontwikkelingen. Alleen leden kunnen de bijdragen lezen en daarop reageren, maar zij kunnen wel niet-leden uitnodigen om een specifiek artikel in te zien.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Correspondent werd opgericht door de huidige hoofdredacteur, Rob Wijnberg, hoofdontwerper Harald Dunnink, technisch directeur Sebastian Kersten en uitgever Ernst-Jan Pfauth, en is met crowdfunding tot stand gekomen. Het initiatief werd op 18 maart 2013 gepresenteerd in het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Wijnberg stelde toen dat het plan zou doorgaan als 15.000 mensen bereid zouden zijn om 60 euro te doneren.[1] Die limiet werd gehaald en op 30 september 2013 ging het project van start.

De aanvankelijke samenwerking met het tijdschrift De Groene Amsterdammer, die onder andere het beperkt uitwisselen van artikelen behelsde, werd na een halfjaar beëindigd. In september 2014 had De Correspondent 34.000 leden,[2] 40.000 begin 2016[3] en 50.000 begin 2017,[4] en in september 2018 meer dan 60.000.[5]

Sinds eind 2014 geeft het onlineplatform ook boeken uit.[6]

Internationale ambities[bewerken | brontekst bewerken]

In november 2018 werd een succesvolle crowdfunding gestart om The Correspondent als Engelstalige spin-off te lanceren. Er werd 2,6 miljoen dollar opgehaald; de crowdfunding zelf kostte 1,8 miljoen dollar.[7] De internationale redactie van vier personen verhuisde echter al snel terug van New York naar Amsterdam. Na kritiek hierop verklaarde de hoofdredactie: "We hebben het verpest."[8]

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Het platform kreeg waardering om de vernieuwende vormgeving en de uitvoerigheid van de bijdragen. Er was ook de kritiek dat het team schrijvers afkomstig is uit de gevestigde elite van blanke, hoogopgeleide, kosmopolitische mannen.[9] Een reactie van het platform op deze kritiek was om actief te zoeken naar verbreding van de redactie.

In Duitsland is sinds oktober 2014 een vergelijkbare nieuwssite actief, Krautreporter. Ook deze website is gestart met crowdfunding. Het is geen initiatief van De Correspondent, maar het is wel geïnspireerd op De Correspondent.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]