Ari Behn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ari Behn

Ari Behn (Aarhus, 30 september 1972) is een, in Denemarken geboren, Noors schrijver en documentairemaker.

Op 24 mei 2002 trouwde hij met de dochter van koning Harald V en koningin Sonja van Noorwegen, de oudere zuster van kroonprins Haakon, Märtha Louise van Noorwegen. Het huwelijk was omstreden. Ari Behn was namelijk enkele jaren voor het huwelijk in opspraak gekomen nadat hij een documentaire had gemaakt over prostituees in Las Vegas die cocaïne gebruikten. Behn verklaarde alleen maar verslag te doen van hun leven, maar de Noren vertrouwden het niet. Hij heeft steeds geweigerd duidelijkheid te geven of hij toen ook zelf drugs heeft gebruikt. Op 5 augustus 2016 kondigde het Noorse hof de scheiding aan van prinses Märtha Louise en Behn. Ze blijven samen het hoederecht over hun kinderen voeren.

Ari Behn is burger en schrijver van een aantal novelles en een roman. Na zijn huwelijk met de prinses stonden zijn activiteiten los van die van het Noorse koninklijk huis.

Het paar kreeg drie dochters: Maud Angelica Behn (29 april 2003), Leah Isadora Behn (8 april 2005) en Emma Tallulah Behn (29 september 2008). Sinds het najaar van 2004 woont hij met zijn gezin in New York. In 2012 verhuisden ze naar Londen, in 2014 keerden ze terug naar Noorwegen.