Arie Smit (schilder)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Adrianus Wilhelmus (Arie) Smit (Zaandam, 15 april 1916) is een van oorsprong Nederlandse kunstschilder met de Indonesische nationaliteit. Sinds 1956 woont hij op Bali waar hij vele schilderijen heeft gemaakt. Zijn werk is zeer kleurrijk en verraadt invloeden van het fauvisme en expressionisme.

Arie Smit, zoon van een handelaar in onder meer kaas, studeerde grafisch ontwerp aan de kunstacademie van Rotterdam. Als jongeman werd hij geïnspireerd door drie Franse kunstenaars: Paul Signac, Paul Gauguin en Paul Cézanne. In 1938 vervulde hij zijn dienstplicht in Nederlands-Indië, waar hij voor de Topografische Dienst in Batavia kaarten van de archipel maakte. In 1942 werkte hij bij de infanterie op Oost-Java, maar werd kort daarop gevangengenomen door de Japanse bezettingsmacht. Hij werkte drieënhalf jaar gedwongen in werkkampen in Singapore, Thailand en Birma, waar hij werkte aan de aanleg van wegen, bruggen en spoorlijnen. Na de oorlog kwam hij vrij en keerde hij terug naar Indonesië, waar hij in 1951 het staatsburgerschap verkreeg.

Hij doceerde grafische kunsten en lithografie aan het Institut Teknologi Bandung en trok in zijn vrije tijd door Java om te schilderen. In 1953 had hij zijn eerste expositie, in Palembang. Op uitnodiging van een kunsthandelaar bezocht hij in 1956 Bali, waar hij aangetrokken werd door de landschappen. Hij besloot er tenslotte te blijven om de dorpen, rijstterrassen, palmbomen, tempels en Balinezen vast te leggen. Hij zou zo'n veertig keer verhuizen, steeds om te zien wat er achter de volgende heuvel lag, maar de langste tijd bracht hij er door in Karangasem en Buleleng. Hij inspireerde plaatselijke jonge kunstenaars in Ubud en de omgeving, gaf ze les en materialen en een en ander leidde tot een nieuwe Balinese school: de ietwat naïeve young artists-stijl. In de loop van de jaren werd Smit in Indonesië een bekende kunstenaar, wiens werk in talrijke verzamelingen voorkomt. Het Neka Art Museum in Ubud, een particulier museum, heeft waarschijnlijk de grootste collectie Arie Smits, in een eigen paviljoen. Smit woont nu in het dorp Sanggingan.

Er zijn zo'n zeven boeken over Arie Smit verschenen, waaronder 'Vibrant Arie Smit' door Amir Sidharta (2002).