Army of the Potomac

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Army of the Potomac
Bevelhebbers van de Army of the Potomac in Culpeper (Virginia), 1863. V.l.n.r.: Gouverneur K. Warren, William H. French, George G. Meade, Henry J. Hunt, Andrew A. Humphreys, George Sykes
Oprichting 27 mei 1861
Ontbinding 28 juni 1865
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Krijgsmachtonderdeel Usdowseal.jpg United States Army
Type Leger
Garnizoen Washington D.C.
Veldslagen Amerikaanse Burgeroorlog
Commandanten Irvin McDowell
George B. McClellan
Ambrose Burnside
Joseph Hooker
George Meade

De Army of the Potomac (leger van de Potomac) was het grootste en belangrijkste Noordelijke leger tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Het leger werd ingezet aan het oostelijke front en nam het voornamelijk op tegen de Zuidelijke Army of Northern Virginia onder leiding van generaal Robert E. Lee.

Geschiedenis[bewerken]

De oorsprong van het leger gaat terug tot 1861. Het leger was maar één korps groot en had de naam Army of Northeastern Virginia meegekregen. Het werd aangevoerd door brigadegeneraal Irvin McDowell. Het was dit leger dat de eerste grote slag van het conflict, de Eerste Slag bij Bull Run, uitvocht en verloor. Toen generaal-majoor George B. McClellan in Washington D.C. arriveerde, werd een grote reorganisatie doorgevoerd. McClellan had in eerste instantie het bevel gekregen over de Division of the Potomac waaronder het Departement of Northeast Virginia van McDowell en het Departement of Washington van brigadegeneraal John K. Mansfield ressorteerde. Op 26 juli 1861 werd het Departement of Shenadoah, onder leiding van generaal-majoor Nathaniel P. Banks, samengevoegd met dat van McClellan. Diezelfde dag hield McClellan de Army of the Potomac boven de doopvont. Alle eenheden van de verschillende departementen werden opgenomen in dit nieuwe leger. De soldaten van Banks werden omgevormd tot een infanteriedivisie in het leger. Het leger werd ingedeeld in vier korpsen. Tijdens de Schiereilandveldtocht werden er nog twee korpsen gecreëerd. Na de Tweede Slag bij Bull Run werden de eenheden van generaal-majoor John Pope opgenomen in de Army of the Potomac.

Tijdens de oorlog onderging het leger vele hervormingen. Onder Ambrose Burnside werd het leger ingedeeld in drie grote divisies die telkens uit twee korpsen bestonden. Ook werd een reserve gevormd die eveneens uit twee korpsen was samengesteld. Joseph Hooker schafte de grote divisies af en werkte opnieuw met korpsen. Er bleven zeven korpsen in Virginia die rechtstreeks rapporteerden aan het hoofdkwartier van het leger. Ook legde Hooker de basis van een Cavalry Corps. In het najaar van 1863 werden twee korpsen naar het westelijke front gestuurd. De overgebleven vijf korpsen werden in 1864 samengevoegd tot drie korpsen. Burnsides IX Corps werd bij het begin van de Overlandveldtocht toegevoegd.

De Army of the Potomac vocht in bijna alle grote veldtochten aan het oostelijke front en dit voornamelijk in Virginia, Maryland en Pennsylvania. Het leger hield op te bestaan op 28 juni 1865 kort na de Grote parade van de legers.

Generaals[bewerken]

Veldslagen[bewerken]

De belangrijkste veldslagen waaraan dit leger deelnam waren: