Arrondissement Le Plateau-Mont-Royal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Le Plateau-Mont-Royal
Arrondissement van Montreal
Kerngegevens
Gemeente Montreal
Coördinaten 45°31'18"NB, 73°34'31"WL
Oppervlakte 8,1 km2  
Inwoners
(2011)
100.390
(12.394 inw./km²)
Overig
Website http://www.ville.montreal.qc.ca/plateau
Detailkaart
Kaart van Le Plateau-Mont-Royal
Foto's
Straatbeeld, Plateau Mont-Royal
Straatbeeld, Plateau Mont-Royal
Straat in het "Ghetto McGill"
Straat in het "Ghetto McGill"

Le Plateau-Mont-Royal is een arrondissement van de stad Montreal, in de Canadese provincie Quebec. Het stadsdeel ontleent zijn naam aan de wijk Plateau Mont-Royal, maar omvat daarnaast ook de wijk Mile End en de straten die informeel het Ghetto McGill genoemd worden.

In en net naast het arrondissement zijn twee grote parken gelegen: het Parc Lafontaine en het park van de Mont Royal. Drie metrostations bedienen het arrondissement.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De urbanisering van het gebied begon in de 19e eeuw. Tegen het eind van de eeuw werd door de stad Montreal een terrein op de flank van de Mont Royal aangekocht ten behoeve van het park dat daar gecreëerd werd. In het begin van de 20e eeuw was Le Plateau een arbeidersbuurt. Lanzamerhand echter arriveren rijkere bewoners, op hun beurt gevolgd door, met name, Joodse, Griekse, Vietnamese, en Portugese immigranten. In de jaren 1980 trokken veel jongvolwassenen, artiesten, en studenten naar het Plateau, en bezorgden de buurt zijn "hippe" reputatie. In de 21e eeuw is het een gewilde buurt, met sterk stijgende huren en inkomens.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]