Art & Language

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Omslag van Art-Language Volume 3, No 1, 1974

Art & Language is een losvaste groep van vertegenwoordigers van de conceptuele kunst die in 1968 werd opgericht door een viertal kunstenaars in Coventry in Engeland.

De groep ontstond rond Terry Atkinson (1939) en Michael Baldwin (1945), die elkaar in 1966 als docent aan de kunstacademie in Coventry hadden leren kennen. Al spoedig sloten ook David Bainbridge (1941) en Harold Hurrell (1940) zich aan bij het collectief. In 1968 werd de uitgeverij Art & Language Press opgericht, een idee waar al enkele jaren over gesproken was, en in 1969 werd de eerste uitgave van het tijdschrift Art-Language gepubliceerd. Het vroege werk van deze kunstenaars en het tijdschrift waren van grote invloed op de ontwikkeling van de conceptuele kunst zowel in Engeland als in de Verenigde Staten.

Tegelijkertijd werd in New York door Ian Burn, Mel Ramsden en Roger Cutforth de Society for Theoretical Art and Analysis opgericht. Vanaf 1970 werkten deze twee groepen nauw samen en versmolten uiteindelijk.[1] In het begin van de jaren 70 sloten zich meerdere kunstenaars aan zoals Michael Corris, Charles Harrison (1942-2009), Preston Heller, Graham Howard, Andrew Menard en Terry Smith evenals Philip Pilkington en David Rushton uit Coventry.

Art & Language probeerde een accentverschuiving te bewerkstelligen van schilderkunst en beeldhouwkunst naar meer theoretisch georiënteerde werken en nam binnen het discours stelling tegenover de opvattingen van kunstcritici als Clement Greenberg en Michael Fried. De groep onderzocht manieren om de kunst te ontmythologiseren. Ook Joseph Kosuth en Ian Wilson werkten mee aan deze groep. In 1976 werd met de Amerikaanse band Red Krayola rond Mayo Thompson van Pere Ubu het album Corrected Slogans uitbracht, hieruit blijkt dat het diverse werk van het collectief moeilijk binnen een enkele kunstrichting te catalogiseren is.

Sinds het einde van de jaren 70 maakten eigenlijk alleen nog Michael Baldwin en Mel Ramsden deel uit van het collectief. Charles Harrison bleef voor de groep schrijven.

De archieven van de centrale leden de Engelse groep werden ondergebracht bij Tate Gallery in Londen. De archieven van de Amerikaanse tak zijn ondergebracht bij het Getty Research Institute in Los Angeles. Het Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) kreeg in 2011 van de verzamelaar Philippe Méaille achthonderd werken in bruikleen.[2] Tegenwoordig is de Philippe Méaille collectie gerepatrieerd naar het Kasteel van Montsoreau-Museum voor Hedendaagse Kunst.

Tentoonstellingen en prijzen (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Collectieve tentoonstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Charles Harrison, Essays on Art & Language, MIT Press, 1991 ISBN 9780262083003
  • Charles Harrison, Conceptual Art and Painting: Further Essays on Art & Language, MIT Press, 2003
  • Carles Guerra, Matthew Jesse Jackson, Art & Language Uncompleted: The Philippe Méaille Collection, MACBA Edition, 2014 ISBN 9788492505524
  • Art & Language, Art–Language, vol 1, nr. 1, mei 1969 – maart 1985, 19 edities, Warwickshire, Art & Language Press[3]
  • Paul Maenz, Gerd de Vries (uitg.): Art & Language Keulen, DuMont, 1972
  • Daniel Marzona: Conceptual Art; Keulen, 2005 ISBN 3822829595

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]