Arteria subclavia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ondersleutelbeenslagader
Arteria subclavia
Slagader
Linker en rechter arteria subclavia
Linker en rechter arteria subclavia
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De arteria subclavia[1][2] of ondersleutelbeenslagader[3][4][5] is de slagader die de armen voor het grootste deel van bloed voorziet. Ter hoogte van de oksel heeft het de naam arteria axillaris en als voortzetting in de bovenarm arteria bracchialis.

De arteria subclavia ontspringt links (arteria subclavia sinistra) rechtstreeks uit de aortaboog en rechts (arteria subclavia dextra) via de truncus brachiocephalicus ook uit de aortaboog.

Vanuit het hart zal het bloed dus, vanaf de aortaklep via de aorta ascendens, de aortaboog en voor de rechterkant de truncus brachiocephalicus de armen bereiken.

Literatuurverwijzingen
  1. His (1895). Die anatomische Nomenclatur. Nomina Anatomica. Der von der Anatomischen Gesellschaft auf ihrer IX. Versammlung in Basel angenommenen Namen. Leipzig: Verlag von Veit & Comp.
  2. Federative Committee on Anatomical Terminology (FCAT) (1998). Terminologia Anatomica. Stuttgart: Thieme
  3. Pinkhof, H. (1923). Vertalend en verklarend woordenboek van uitheemsche geneeskundige termen. Haarlem: De Erven F. Bohn.
  4. Raven, C.P. (1959). Anatomische atlas. Ten gebruike bij het onderwijs aan verplegenden en bij de opleiding voor eerste hulp bij ongelukken. Amsterdam: Scheltema & Holkema N.V.
  5. Kloosterhuis, G. (1965). Praktisch verklarend zakwoordenboek der geneeskunde (9de druk). Den Haag: Van Goor Zonen.