Arthur Lowe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Arthur Lowe
Standbeeld van Arthur Lowe in zijn rol van Captain Mainwaring
Algemene informatie
Volledige naam Arthur Lowe
Geboren 22 september 1915
Overleden 15 april 1982
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werk
Jaren actief 1945–1982
Beroep Acteur
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Arthur Lowe (Hayfield, 22 september 1915Birmingham, 15 april 1982) was een Brits acteur.

Lowe werd onder andere bekend van zijn rol als Captain Mainwaring in Dad's Army en speelde talloze rollen in (vooral komische) Britse televisieseries.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Arthur Lowe groeide op in Manchester en was in de Tweede Wereldoorlog als militair actief als radartechnicus in de Egyptische woestijn. Hij nam daar zo nu en dan deel aan toneel- en cabaretvoorstellingen voor de troepen. Toen hij afzwaaide als sergeant-majoor had hij de smaak van het acteren te pakken gekregen.

Lowe debuteerde in 1948 met een rolletje in de speelfilm London Belongs to Me, een dramafilm met Richard Attenborough in de hoofdrol. Gedurende eind jaren 40 en de rest van de jaren 50 van de 20e eeuw bleef hij rolletjes spelen in speelfilms, zoals One Way Out (1955) en The Green Man (1956).

In 1958 speelde hij in zijn eerste televisieserie, getiteld Leave It to Todhunter, een zesdelige BBC-detectiveserie, met o.a. ook Ballard Berkeley (bekend als de seniele majoor uit Fawlty Towers). Nog hetzelfde jaar en het jaar daarop speelde hij in de 26-delige comedyserie All Aboard. Tussen 1960 en 1965 speelde hij de rol van Leonard Swindley in de langlopende serie Coronation Street.

De jaren 60 waren druk voor Lowe. Hij speelde gastrollen in onder andere Z Cars, The Avengers en Maigret en speelde rollen in speelfilms. Ook kreeg zijn personage uit Coronation Street in 1965 zijn eigen televisieserie, genaamd Pardon the Expression. De serie werd uitgezonden door ITV en was vrij uniek: het was een van de weinige spin-offs van een soap, die omgezet werd in een sitcom. 36 afleveringen werden er gemaakt, en in 1967 werd er nog een serie gemaakt omtrent Leonard Swinley. Dit keer werden er maar 6 afleveringen gemaakt.

Vanaf 1968 speelde Lowe zijn welbekende rol als Captain Mainwaring in Dad's Army. Hij deed tussendoor nog veel meer, want in Engeland worden er per seizoen doorgaans maar 6 afleveringen gemaakt. Dit gaf Lowe genoeg tijd voor andere dingen, en hij bleef dan ook rolletjes spelen in speelfilms als The Bed Sitting Room (1969) en Spring and Port Wine (1970). In 1971 werd er een speelfilm gemaakt van Dad's Army, met zo ongeveer alle acteurs van de serie. Ook bleef Lowe gastrollen spelen in andere series en verscheen in 1971 vijf keer in de televisieserie Doctor at Large. Zo was hij in 1971–1972 te zien in comedyserie The Last of the Baskets en de 6-delige serie It's Murder But Is It Art. Ook speelde hij in 1976 in de 11-delige serie Bill Brand.

Een andere rol waarmee hij ook in Nederland enige bekendheid verwierf is die van Father Charles Clement Duddleswell in de comedyserie Bless Me Father (in Nederland uitgezonden als Alle zegen komt van boven). Tussen 1978 en 1981 werden er 21 afleveringen gemaakt. Ook de rol van Redvers Potter in de televisieserie Potter (1979–1980) is redelijk bekend. De serie Potter wordt wel gezien als de voorloper van One Foot in the Grave.

De laatste serie van Lowe, opgenomen kort voor zijn dood en pas na zijn dood uitgezonden, is de 6-delige comedyserie A.J. Wentworth, BA, uitgezonden op ITV. Zijn laatste wapenfeit was de groots opgezette miniserie Wagner, die in 1983 werd uitgezonden. Hij speelde de rol van Meser.

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Op 10 januari 1948 trouwde Lowe met actrice Joan Cooper, met wie hij tot aan zijn dood getrouwd bleef. Zij was een (getrouwde) toneelspeelster van het reizende theatergezelschap, waaraan Lowe zich verbonden had. Na haar echtscheiding trouwde ze met haar grote liefde Lowe. Joan Cooper speelde in Dad's Army af en toe mee als Miss Fortescue, de uitbaatster van de Marigold Tearoom. Ook speelde ze soms de rol van Dolly, de zuster van de oude soldaat Charles Godfrey, gespeeld door Arnold Ridley. Lowe en Cooper kregen in januari 1953 een zoon, Stephen. De laatste jaren van zijn leven werd de gezondheid van Lowe steeds slechter. Hij viel voortdurend plotseling in slaap, een ziekte, die narcolepsie wordt genoemd, en had onder meer last van hoge bloeddruk. Voornamelijk om zijn vrouw te plezieren, die na lang afwezig te zijn geweest, weer terug was in het theater, bleef hij aan het werk: dagelijks soms twee voorstellingen en daartussendoor nog interviews en andere zaken.

Toen Lowe in 1982 in zijn kleedkamer in Birmingham aan een beroerte overleed, was hij bezig met een theatertournee. Nog diezelfde dag was hij door de BBC geïnterviewd voor het programma Pebble Mill at One. Lowe was 66 jaar oud geworden. Hij was de vierde acteur van Dad's Army die overleed. Tot grote verbijstering van iedereen stond Lowes weduwe erop, dat de voorstelling van die avond en ook de volgende gewoon doorging. Zij speelde zelf ook in dat stuk en wilde er niet van afzien. Enige tijd later ging zij in Lowes geboortestadje wonen, waar zij in 1989 overleed.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]