Arturo Lona Reyes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Arturo Lona Reyes (Aguascalientes, 1 november 1925) is een Mexicaans rooms-katholiek geestelijke. Hij was jarenlang bisschop van Tehuantepec en stond bekend als een aanhanger van de bevrijdingstheologie.

Lona Reyes werd tot priester gewijd in 1952. Hij werd vicaris in Huejutla en werd in 1971 benoemd tot bisschop van Tehuantepec, in de staat Oaxaca. Lona Reyes stond bekend als vurig aanhanger van het Tweede Vaticaans Concilie en voorstander van een op het volk gerichte kerk.

Hij was even populair als omstreden. Lona Reyes stond bekend als aanhanger van de Arbeiders-, Boeren- en Studentencoalitie van de Istmus (COCEI) die in de plaats Juchitán zich verzette tegen het autoritaire karakter van zowel de federale als lokale autoriteiten. Door tegenstanders werd hij als marxist beschuldigd, en werd er beweerd dat hij guerrillabewegingen steunde en betrokken was bij wapensmokkel, beschuldigingen waar nooit bewijs voor is geleverd. In 1995 overleefde hij een aanslag op zijn leven.

In 1998 werd hem door de kerkelijke autoriteiten gevraagd af te treden, officieel wegens zijn leeftijd maar volgens Lona Reyes wegens zijn steun voor de bevrijdingstheologie, waarna hij uithaalde naar paus Johannes Paulus II en kardinaal Jeronimo Prigione en hun verweet nooit enige steun te hebben ontvangen bij zijn bescherming van de armen en onderdrukten. Drie jaar later ging hij alsnog met emeritaat.