Asakusa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Kaminarimon in Asakusa.

Asakusa (浅草) is een district in Taitō, Tokio. Asakusa is vooral bekend van de Senso-ji, een boeddhistische tempel gewijd aan de Bodhisattva Guanyin. Verder telt Asakusa meerdere festivals.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Asakusa was gedurende het grootste deel van de 20e eeuw het primaire entertainmentdistrict van Tokio. In de Rokku bevonden zich enkele bekende bioscopen zoals de Denkikan. Het gouden tijdperk van Asakusa wordt behandeld in Kawabata's roman The Scarlet Gang of Asakusa (1930; Engelse vertaling, 2005).

Asakusa werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen door het Bombardement op Tokio. Na de oorlog werd het gebied herbouwd. Mede door de bombardementen zijn maar weinig gebouwen in Asakusa ouder dan 50 jaar. De meeste gebouwen in Asakusa dateren uit de jaren 50 en 60 van de 20e eeuw.

Zijn status als entertainmentdistrict is Asakusa inmiddels kwijtgeraakt aan Shinjuku.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Asakusa ligt aan de noordoostelijke kant van centraal Tokio, aan het oostelijke einde van de Eidan-Ginza lijn. Het centrale deel van Asakusa staat bekend als Shitamachi, wat letterlijk “lage stad” betekent. De wijk ligt aan de oever van de Sumida.

Festivals[bewerken | brontekst bewerken]

Asakusa telt een groot aantal tempels en schrijnen, die elk hun eigen festivals hebben. Elke tempel organiseert minimaal een keer per jaar een matsuri (een Shintofestival). Het grootste festival is de Sanja Matsuri in mei.

Asakusa telt tevens een hoop traditionele Ryokan. Naast de Sensō-ji bevindt zich een klein carnavalscomplex genaamd Hanayashiki. Eenmaal per jaar wordt er een carnaval in Braziliaanse stijl gehouden.[1][2][3]

Asakusa is het oudste geishadistrict van Tokio. Gemiddeld werken er nog 45 geisha's.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Asakusa van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.