Elevador do Lavra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ascensor da Lavra)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Elevador do Lavra
Het bovenstation aan de Rua Câmara Pestana
Basisgegevens
Locatie Vlag van Portugal Lissabon
Vervoerssysteem kabelspoorweg
Startdatum 19 april 1884
Lengte trajecten 188 meter
Aantal stations 2
Aantal voertuigen 2
Eigenaar Companhia de Carris de Ferro de Lisboa
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Portugal

De Elevador do Lavra is een kabelspoorweg die als tram rijdt, gelegen in Calçada do Lavra, in Lissabon. Geopend in 1884, is het de oudste lift in de stad Lissabon. De kabeltram verzorgt de verbinding tussen Câmara Pestana en Largo da Anunciada straat. De Elevador do Lavra is eigendom van de Companhia de Carris de Ferro de Lisboa en is sinds 19 februari 2002 een nationaal monument (decreet 5/2002, Diário da República 42, 1e serie-B, dd 19 februari 2002).

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

De kabelbaan werd gebouwd door de Portugese ingenieur Raoul Mesnier de Ponsard (ook verantwoordelijk voor het ontwerp) en op 19 april 1884 voor publiek opengesteld. Oorspronkelijk was het een tandradbaan gecombineerd met een kabel en contragewichten met water. Later werd stoom gebruikt voor de aandrijving. In 1915 werd de Funicular geëlektrificeerd.

Karakter[bewerken | brontekst bewerken]

De twee identieke wagens zijn 1 en 2 genummerd. Iedere wagen is samengesteld uit twee bokken met stuurtafel en schakelrad en een passagierscabine met twee bankjes die horizontaal en in de rijrichting langs de ramen lopen. Er is plaats voor 42 passagiers, 22 zit- en 20 staplaatsen. Er is een hogere kop en een dichter bij de grond en zijn de assen ongelijk als aflopend wielstel gemonteerd. Hierdoor verschilt deze tram van vele andere met een spoorbreedte van 90 cm en centrale gleuf voor kabelverbinding. De route is met 188 meter de kortste verbinding van Lissabon, met een gemiddeld stijgingspercentage van 22,9%.