Portaal:Portugal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Coat of arms of Portugal.svg


bewerk  Flag of Portugal.svg Portaal Portugal
Flag of Portugal.svg
Portugal is het meest westelijke land van continentaal Europa. Het beslaat zo'n 16 procent van het Iberisch Schiereiland, dat verder tot Spanje behoort, Portugals enige buurland. Portugal is een uitgesproken maritiem land, met een lange Atlantische kust. Tot Portugal behoren tevens de eilandengroep de Azoren en het eiland Madeira, met de eilandengroep van de Ilhas Selvagens, alle gelegen in de Atlantische Oceaan.

Sinds 1986 behoort het land tot de Europese Unie. De Geschiedenis van Portugal is die van een oud Europees land, waarvan de oorsprong teruggaat tot de vroege middeleeuwen, dat opklom tot een wereldmacht in de tijd van de ontdekkingsreizen met het grote Portugese Rijk. Na het hoogtepunt van zijn wereldmacht in de 15de en 16de eeuw, verloor Portugal veel van haar rijkdom en status met de vernietiging van Lissabon in de aardbeving van 1755, de bezetting door Napoleon, en de onafhankelijkheid van Brazilië in 1822. Een revolutie in 1910 schafte de monarchie af, maar na corruptie en grote staatsschuld werd na een militaire coup een dictatuur geïnstalleerd die zou duren tot 1974, toen een linkse militaire coup democratische hervormingen doorvoerde. Portugal is, wat de autochtone bevolking betreft, in taalkundig, etnisch en religieus opzicht een erg homogeen land. In het hele land wordt Portugees gesproken, met uitzondering van dorpen rond Miranda do Douro waar een Asturisch dialect wordt gesproken, het Mirandees. Het grootste deel van de Portugezen is aanhanger van het Rooms-katholieke geloof. lees verder >>>

bewerk  Uitgelicht
?  Vlag van Portugal (ratio 2:3)

De vlag van Portugal bestaat uit een een groene (hijszijde) en een rode verticale baan, waarvan de groene 2/5 van de breedte inneemt. Op de grens van de rode en groene baan staat een armillarium met het traditionele wapen van Portugal. De vlag werd officieel aangenomen op 30 juni 1911, maar werd al sinds de Republikeinse revolutie van 5 oktober 1910 gebruikt.
De herkomst van de kleuren is onduidelijk. António de Oliveira Salazar, premier van 1932 tot de Anjerrevolutie van 1974, claimde dat groen staat voor hoop en rood voor het bloed van de soldaten die voor Portugal gestorven zijn. Deze herkomst is de meest geaccepteerde, hoewel de waarheid hiervan onzeker is.
Anderen claimen andere betekenissen. Sommigen zeggen dat het rood staat voor de zonneschijn over de Portugese schepen tijdens hun ontdekkingstochten in de zestiende eeuw en het groen voor de oceanen. Anderen zeggen dat groen en rood de traditionele kleuren zijn van het Iberich Federalisme. lees verder >>>

bewerk  Stad van de maand
Het kasteel van Guimarães

Guimarães is een plaats en gemeente in het Portugese district Braga. De stad Guimarães telt ongeveer 50.000 inwoners.
De stad werd gesticht op een oude nederzetting door graaf Vímara Peres, kort daarna vestigde hij de eerste graafschap van Portugal (in 868). Als de eerste hoofdstad van Portugal stond Guimarães aan de wieg van het nieuwe land.
Het historische centrum van Guimarães werd in 2001 door de UNESCO tot cultureel werelderfgoed verklaard, vanwege de historische monumenten uit de Middeleeuwen. De universiteit van Minho heeft naast een campus in Braga (Campus de Gualtar) ook een campus in Guimarães (Campus de Azurém). lees verder >>>

bewerk  Overzichtsartikelen
Satellietfoto van Portugal en West-Spanje
De Algarve
Stadhuis van Porto

Overzichtartikelen:

bewerk  Onderverdeling

1. Lissabon
2. Leiria
3. Santarém
4. Setúbal
5. Beja
6. Faro
7. Évora
8. Portalegre
9. Castelo Branco
10. Guarda

11. Coimbra
12. Aveiro
13. Viseu
14. Bragança
15. Vila Real
16. Porto
17. Braga
18. Viana do Castelo
19. Autonome regio Azoren
20. Autonome regio Madeira

bewerk  Toerisme in Portugal

Toerisme is erg belangrijk in Portugal. Veel toeristen gaan naar de Algarve of steden zoals Porto of Lissabon. Hieronder is de lijst van toeristische regio's in Portugal:

bewerk  Categorieën

De hoofdcategorieën van Portugal:

Categorie Portugal

bewerk  Meehelpen aan artikelen

Gewenste artikelen: Grondwet van Portugal (de|en) - Caniçal (en|d:) → voeg toe!

Dit kan beter: → voeg toe!

Subportalen van Zuidwest-Europa

Andorra · Italië · Portugal · San Marino · Spanje · Andalusië · Barcelona