Portaal:Andorra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
bewerk 

Andorra

Vlag van Andorra

Andorra of het Vorstendom Andorra (Catalaans: Principat d'Andorra, Frans: Principauté d'Andorre, Spaans: Principado de Andorra) is een klein, ingesloten vorstendom in het zuidwesten van Europa, in de oostelijke Pyreneeën en begrensd door Frankrijk en Spanje. Het geïsoleerde land is tegenwoordig vooral afhankelijk van toerisme en zijn status als belastingparadijs. Andorra is ook lid van de 'Catalaanse landen' en is een van de Europese ministaatjes. Zijn officiële landstaal is dan ook het Catalaans. Andorra is ingedeeld in zeven parochies: Andorra la Vella, Canillo, Encamp, Escaldes-Engordany, La Massana, Ordino en Sant Julià de Lòria. Andorra is de laatste onafhankelijke overlevenende van de 'Marca Hispanica', de bufferstaten die werden gesticht door Karel de Grote, die nodig waren om de Islamitische Moren tegen te houden, en ze toegang tot Christelijk Frankrijk te beletten. Lees verder >>>

overzicht bewerk 

Uitgelicht

Saint Clement's Church, Pal.JPG

De Sint-Clemenskerk (Catalaans: església de Sant Climent de Pal) is een romaanse kerk in het quart (dorp) Pal in de Andorrese parochie La Massana. De kerk dateert van de elfde of twaalfde eeuw en is gelegen aan de Carrer de Sant Climent. Sinds 16 juli 2003 is de Sint-Clemenskerk als monument beschermd.

De eerste vermelding van de Sint-Clemenskerk stamt uit 1312. In die periode was de kerk afhankelijk van de jurisdictie van La Massana-centrum, maar had ze wel een eigen priester.

De kerk kan begeleid worden bezocht mits afspraak op voorhand. In de maanden juli en augustus is ze 's ochtends en 's avonds vrij open voor het publiek; gedurende de rest van het jaar is het gebouw uitsluitend tijdens religieuze diensten geopend.

lees verder >>>


overzicht bewerk 

Afbeelding van de maand

Kerk in Ordino


Kerk in Ordino
bewerk 

Artikelen

bewerk 

Meehelpen aan artikelen

Gewenste artikelen:
Juli Minoves Triquell (9/5/2006 - fr) - Partit Demòcrata of Democratische Vernieuwing (9/5/2006 - en) - Unió Laurediana of Laurediaanse Unie (9/5/2006 - en) - Wintersport in Andorra (11/5/2006) - Geografie van Andorra (11/5/2006 - es) - Lijst van bergen in Andorra (11/5/2006) -


bewerk 

Categorieën

bewerk 

Verwante portalen

Subportalen van Zuidwest-Europa
Klik op een regio om naar het portaal over de regio te gaan

Andorra · Italië · Portugal · San Marino · Spanje · Andalusië · Barcelona