Prehistorisch Portugal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dscn5212-mane-braz 800x600.jpg
Geschiedenis van Portugal

Tijdlijn


Portaal  Portaalicoon  Portugal
Portaal  Portaalicoon  Geschiedenis

Dit artikel gaat over de Prehistorisch van Portugal. Portugal is al minstens 500.000 jaar bewoond, eerst door Homo heidelbergensis, daarna door neanderthalers en later door de moderne Homo sapiens.

Paleolithicum[bewerken]

Hoewel mogelijk al eerder in het Vroegpaleolithicum mensachtigen aanwezig waren, was Homo heidelbergensis de eerste die met zekerheid in Portugal woonde. In het Middenpaleolithicum leefde de neanderthaler op het Iberisch Schiereiland, en bracht de Mousterische cultuur tot ontwikkeling.

In het begin van het Laatpaleolithicum begon de eerste bewoning van Europa door de moderne mens, ook bekend als cro-magnonmens. het waren nomaden die uit het steppegebied in Centraal-Azië kwamen. In Portugal kon de neanderthaler zich echter nog lang standhouden.

Ongeveer 18.000 jaar v.Chr. is de aanwezigheid van de cro-magnonmens in Portugal aangetoond. Terwijl de daarmee de Gravettien-cultuur opkwam, stierf tezelfdertijd de neanderthaler uit.

Mesolithicum[bewerken]

Het 10e millennium v.Chr. is het einde van het Laatpaleolithicum en het begin van het Mesolithicum. De volken die zich op het Iberisch schiereiland bevinden, afstammelingen van de cro-magnonmens, trekken Europa in, dat vanwege het einde van de ijstijd weer bewoonbaar wordt. In Zuid-Frankrijk en op het Iberisch schiereiland tot aan de monding van de Douro treft men de Aziliencultuur aan, in de vallei van de Taag het archeologisch complex van Muge.

Neolithicum[bewerken]

Rond het 5e millennium v.Chr. begon het Neolithicum in het Iberisch schiereiland. Er ontwikkelde zich landbouw, en een Megalithische cultuur begint er, die zich over heel Europa verspreidt. Later, in het 3e millennium v.Chr. ontwikkelt zich rond het gebied waar nu Lissabon ligt de chalcolithische Villanovacultuur. De klokbekercultuur breidt zich uit over heel West-Europa.

Bronstijd[bewerken]

Rond de 10e eeuw v.Chr. trekken de eerste golven van de urnenveldencultuur (Proto-Kelten) het gebied binnen. Er is een (Indo-Europese) bronscultuur die handel onderhoudt met Bretagne en de Britse Eilanden. De Castrocultuur komt op.

In het huidige Andalusië komt de Tartessos-beschaving op.