Prehistorisch Portugal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dscn5212-mane-braz 800x600.jpg
Geschiedenis van Portugal

Tijdlijn


Portaal  Portaalicoon  Portugal
Portaal  Portaalicoon  Geschiedenis

Prehistorisch Portugal. Portugal is al minstens 500.000 jaar bewoond, eerst door neanderthalers en later door de Homo sapiens.

Paleolithicum[bewerken]

In het begin van het Laat-paleolithicum begon de eerste bewoning van Europa door de moderne mens; het waren nomaden die uit het steppegebied in Centraal-Azië kwamen.

Ongeveer 5.000 jaar geleden was er sprake van een nieuwe immigratiegolf, vanuit Zuid-Frankrijk. Terwijl de daarmee de Gravettian cultuur opkwam, stierf ter zelfdertijd de Neanderthaler uit.

Mesolithicum[bewerken]

Het 10e millennium v.Chr. is het einde van het jonge paleolithicum en het begin van het mesolithicum. De volken die zich op het Iberisch schiereiland bevinden, afstammelingen van de cro-magnonmens, trekken Europa in, dat vanwege het einde van de ijstijd weer bewoonbaar wordt. In Zuid-Frankrijk en op het Iberisch schiereiland tot aan de monding van de Douro treft men de Azilian cultuur aan, in de vallei van de Taag de Muge cultuur.

Neolithicum[bewerken]

Rond het 5de millennium v.Chr. begint het neolithicum in het Iberisch schiereiland. Er ontwikkelt zich landbouw, en de Megalithische cultuur begint er, die zich over heel Europa verspreidt. Later, in het 3de millennium v.Chr. ontwikkelt zich rond het gebied waar nu Lissabon ligt de chalcolithische cultuur van Villanova. De klokbekercultuur breidt zich uit over heel West-Europa.

Bronstijd[bewerken]

Rond de 10e eeuw v.Chr. trekken de eerste golven van de urnenveldencultuur (Proto-Kelten) het gebied binnen. Er is een bronscultuur (Indo-Europees) die handel onderhoudt met Bretagne en de Britse Eilanden. De Castro Village cultuur komt op. In het huidige Andalusië komt de Tartessiaase gemeenschap op.