Prehistorisch Portugal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen van Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de tekst van Pre-Romeins Portugal in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).
hunebed van Anta da Orca
Geschiedenis van Portugal

Tijdlijn


Portaal  Portaalicoon  Portugal
Portaal  Portaalicoon  Geschiedenis

Dit artikel gaat over Prehistorisch Portugal. Portugal is al minstens 500.000 jaar bewoond, eerst door Homo heidelbergensis, daarna door neanderthalers en later door de moderne Homo sapiens.

Paleolithicum[bewerken]

Hoewel mogelijk al eerder in het Vroegpaleolithicum mensachtigen aanwezig waren, was Homo heidelbergensis de eerste die met zekerheid in Portugal woonde. In het Middenpaleolithicum leefde de neanderthaler op het Iberisch Schiereiland, en bracht de Mousterische cultuur tot ontwikkeling.

In het begin van het Laatpaleolithicum begon de eerste bewoning van Europa door de vroege moderne mens. In Portugal kon de neanderthaler zich echter nog lang standhouden.

Ongeveer 18.000 jaar v.Chr. is de aanwezigheid van de moderne mens in Portugal aangetoond. Terwijl daarmee de Gravettien-cultuur opkwam, stierf tezelfdertijd de neanderthaler uit.

Mesolithicum[bewerken]

Het 10e millennium v.Chr. is het einde van het Laatpaleolithicum en het begin van het Mesolithicum. De volken die zich op het Iberisch schiereiland bevinden trekken Europa in, dat vanwege het einde van de ijstijd weer bewoonbaar wordt. In Zuid-Frankrijk en op het Iberisch schiereiland tot aan de monding van de Douro treft men de Aziliencultuur aan, in de vallei van de Taag het archeologisch complex van Muge.

Neolithicum[bewerken]

Rond het 5e millennium v.Chr. begon het Neolithicum in het Iberisch schiereiland. Er ontwikkelde zich landbouw, en een Megalithische cultuur begint er. Vanaf ongeveer 2500 voor Christus breidt de klokbekercultuur zich uit over heel West-Europa.

Bronstijd[bewerken]

Van ongeveer 1300-700 voor Christus is er een Atlantische bronstijd tijdens welke handel onderhouden wordt met Bretagne en de Britse Eilanden. Rond de 10e eeuw v.Chr. is er invloed van de urnenveldencultuur zichtbaar. De Castrocultuur komt op.