Asgard (strip)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Asgard
Land van oorsprong Vlag van Frankrijk Frankrijk
Oorspronkelijke taal Frans
Genre Avontuur, Fantasy
Creatieteam
Schrijver(s) Xavier Dorison
Tekenaar(s) Ralph Meyer
Publicatie
Uitgever Dargaud
Huidige status Stopgezet
Eerste publicatie Ijzerpoot
Laatste publicatie De Midgardslang
Portaal  Portaalicoon   Strip

Asgard is een Franse stripreeks in twee delen getekend door Ralph Meyer en geschreven door Xavier Dorison, uitgegeven bij Dargaud. Titelpersonage Asgard is een viking met maar een been; zijn andere been is vervangen door een metalen exemplaar. Hij jaagt op monsters, en hier op de mythische slang uit Midgaard, Jörmundgand.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De reeks werd opgezet door scenarist Dorison als een hommage aan de bekende vikingstrip Thorgal (waar hij later zelf scenario's voor zou schrijven). Net als Thorgal vecht Asgard tegen de goden en tegen zijn lot. Een andere inspiratiebron was de roman Moby Dick. Net als kapitein Achab zoekt Asgard een zondebok voor zijn handicap: Jörmundgand, als symbool voor de goden, wordt zo de Moby Dick van Asgard. In het eerste deel was de slang Jörmundgand enkel dreigend maar onzichtbaar aanwezig terwijl ze in het tweede deel een hoofdrol speelt.

Na deze strip zetten Meyer en Dorison hun samenwerking verder en creëerden de westernstrip Undertaker.

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer Titel Jaar van publicatie
1 IJzerpoot 2012
2 De Midsgardslang 2013

In het Frans verscheen ook een integrale uitgave.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

De strip werd redelijk goed ontvangen. Stripblad Spirou gaf De Midgardslang in een recensie een 3/5 (uitstekend) en noemde deze strip "een spectaculaire saga zonder echte verrassingen maar met veel zwier". Het tekenwerk van Meyer noemde hij "perfect, dat kan rivaliseren qua intensiteit met het werk van de grootmeesters van de avonturenstrip".[1]