Naar inhoud springen

Ashram

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door TheDragonhunter (overleg | bijdragen) op 23 mei 2019 om 03:34. (versie van Wikiwerner van 20 jan 2018 22:33 (50810368) teruggeplaatst - niet zeker of relevant en onduidelijk geformuleerd)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Een ashram of een asjram is een Indiase naam voor een leefgemeenschap en ontmoetingsplaats voor aanhangers van religies uit India,[1] die gebruikt wordt als religieuze levens-, studie- en arbeidsgemeenschap.[2] Het kreeg later ook de betekenis van levensvorm, waarbij er sprake is van vier asrama's.

Het betreft vaak een hermitage, een klooster of een andere plaats van religieuze betekenis in het hindoeïsme. Meestal is een ashram een plaats waarvan men uitgaat dat er een sadhak (heilige) leeft, waarbij de naam meestal naar deze heilige verwijst of naar de plaats waar die zich bevindt. Vanouds waren de ashrams ver buiten de bewoonde wereld gevestigd, zoals in afgelegen bossen of bergachtige gebieden, die zich leenden tot meditatie.

Ashrams worden ook voor ruimere spirituele doeleinden gebruikt, zoals voor het komen tot bezinning en de beoefening van yoga, vaak onder leiding van een goeroe of een andere mysticus.

De ashram is een oord waar aspecten van het hindoeïsme worden gecultiveerd. Boeddhisme, bijvoorbeeld, noemt de woonoorden/plaatsen van cultiveren van monialen en lekenvolgelingen vihára, wat, gompa, en dergelijke. Hoewel het woord ashram in het boeddhisme niet voorkomt is het wel gemeengoed geworden in het westers taalgebruik. Zodoende krijgen boeddhistische centra in het westen toch vaak de naam ashram.

Zie de categorie Ashrams van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.