Assistens Kirkegård

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Assistens Kirkegård in Kopenhagen
Assistens Kirkegård in Lyngby
Assistens Kirkegård in Odense
Assistens Kirkegård in Svendborg

Assistens Kirkegård is de naam van een groot aantal begraafplaatsen in Denemarken.

De naam 'assistens' komt uit het Latijn en betekent 'assisterend' of 'ondersteunend'. Het woord 'kirkegård' is Deens voor 'begraafplaats'. Aan het eind van de 17e eeuw waren de Deense autoriteiten van oordeel dat het niet meer acceptabel was om begraafplaatsen binnen stadscentra te hebben. Niet alleen raakte het beschikbare grondoppervlak bezet, maar ook was het onhygiënisch om mensen zo dicht bij bewoning te begraven. Als oplossing hiervoor werd besloten om buiten de steden grotere begraafplaatsen aan te leggen, die konden worden gedeeld door meerdere kerken.

De eerste assistens kirkegård werd bij koninklijk besluit gesticht op 26 mei 1757 in Nørrebro, Kopenhagen, en ingewijd op 6 november 1760.

Veel van dergelijke begraafplaatsen die dus aanvankelijk buiten de stad werden aangelegd, bevinden zich inmiddels toch weer te midden van de bewoning, doordat de steden in de loop der eeuwen fors zijn gegroeid.

Assistens Kirkegård kan verwijzen naar meerdere begraafplaatsen in Denemarken:


Disambig-dark.svg
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Assistens Kirkegård inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Assistens Kirkegård en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.