Asterholma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Asterholma
Eiland van Åland
Asterholma (Åland)
Asterholma
Locatie
Land Finland
Provincie Åland
Locatie Scherenzee
Coördinaten 60° 18′ NB, 21° 3′ OL
Algemeen
Oppervlakte 1,84 km²
Inwoners 14
Omtrek 7 km
Lengte 2,5 km
Breedte 1 km
Hoogste punt Bötet, 26 m
Overig
Postcode(s) 22840
Website https://www.asterholma.ax/
Portaal  Portaalicoon   Noord-Europa

Asterholma is een dorp en eiland in de gemeente Brändö in de autonome Finse regio Åland. Het is het meest zuidelijk gelegen bewoonde eiland van deze gemeente. Het dorp heeft ongeveer 14 vaste inwoners. Ten zuiden van dit eiland liggen drie grotere onbewoonde eilanden: Nottö, Nötholm en Korsö[1], en hier omheen liggen tientallen kleinere eilandjes, scheren en rotsen.

Er wordt vermoed dat de oorspronkelijke naam van het eiland "Österholma" ("Oostelijk eiland") is.

Historisch gezien vormen Asterholma, Lappo en Björkö samen het gebied "Björköbol" - het gebied dat tegenwoordig de postcode 22840 heeft.

Infrastructuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het eiland is over de weg te bereiken met een veerboot vanaf het nabijgelegen eiland Lappo, een overtocht van circa 10 minuten. Deze boot maakt meestal meerdere oversteken per dag.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

De voornaamste inkomstenbronnen van het dorpje zijn ict en toerisme. Op het westen van het eiland, vlakbij de veerstoep, bevinden zich zes vrijstaande vakantiehuisjes en een toeristenhaventje.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Asterholma heeft enkele wandelpaden rond het eiland. Het hoogste punt: Bötet (26 meter boven de zeespiegel), biedt uitzicht over de Scherenzee. Sinds 2013 lopen op het hele eiland schapen rond. Het onbewoonde eiland Korsö dat tot deze archipel behoort, heeft een zandstrand met uitzicht op Skiftet.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (sv) Website van Asterholma