Astipalaia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Astypalaia
Αστυπάλαια
Eiland van Griekenland
GR Astipalaia.PNG
Locatie
Land Griekenland
Eilandengroep Dodekánesos
Locatie Egeïsche Zee
Coördinaten 36°34'11,881"NB, 26°21'39,009"OL
Algemeen
Oppervlakte 97 km²
Inwoners 1310 (2011)[1]
Hoofdplaats Chora
Blik op Astypalea-stad
De landtong

Astypalaia is een klein bergachtig eiland behorend tot de Dodekanesos, in de Egeïsche Zee. Astypalaia[2] (Grieks: Αστυπάλαια) is een gemeente (dimos) in de Griekse bestuurlijke regio (periferia) Zuid-Egeïsche Eilanden.

Structuur[bewerken]

Het eiland bestaat feitelijk uit twee (met een smalle landstrook verbonden) kleine eilanden. Astipalaia ligt tussen de ten oosten gelegen eilandengroep Dodekanesos en de Cycladen eilanden in en zou ook tot de Cycladen kunnen worden gerekend (bijvoorbeeld vanwege de witte huizen) maar valt onder de Dodekanesos. Chora is de hoofdstad van Astipalaia, het is klein en amfitheatrisch gebouwd tegenop een heuvel met witte huizen en op de top een groot Venetiaans fort met de typische Griekse windmolens erbij, waarvan de wieken inmiddels niet meer aanwezig zijn. Binnenin het fort bevinden zich tevens nog 2 kerken. Vanaf het fort is er een schitterend uitzicht. Vlak onder het fort aan de zuidzijde ligt de witte kerk van Panagia Portaitissa, die een mooi beeld vormt tegen de blauwe zee en is tevens een van de mooiere kerken van de Dodekanesos. Pera Gialo is de naam van de haven en deze ligt onder aan de heuvel van Chora.

Luchthaven[bewerken]

Er is een luchthaven op dit eiland en vanuit Athene zijn er vluchten naar het eiland.

Transport[bewerken]

Slechts een minderheid van de wegen is geasfalteerd. Op de wegen die niet geasfalteerd zijn, kan met lage snelheid worden gereden.

Vertier[bewerken]

Het eiland heeft nog een redelijk onbedorven sfeer en is veelal rustiger dan andere eilanden en het massatoerisme is niet aanwezig. Vlak bij de haven bevinden zich terrassen, restaurants en cafés en je kunt er wandelen.

Stranden[bewerken]

Vlak bij Chora ligt het strand van Livadi en er zijn nog andere stranden welke met de boot zijn te bereiken. De stranden bij de smalle strook die de 2 eilanden met elkaar verbindt hebben ondiep water en liggen in een groene omgeving.

Grot[bewerken]

Bijzondere stalactieten en stalagmieten zijn te zien in de grot van de Draak bij Vathi.