Asus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Asus A6JC-laptop

Asus (ook wel ASUSTeK of ASUSTeK Computer) is een producent van computers (laptops en desktops), smartphones en onderdelen voor computers.

Het bedrijf maakt een breed gamma moederborden voor verschillende processorfabrikanten, maar vooral voor Intel en AMD. Daarnaast fabriceert Asus ook videokaarten (meestal met chips van NVIDIA en AMD), barebone-pc's, netwerkproducten enzovoort.

Het bedrijf is opgericht in 1989 in Taiwan door TH Tung, Ted Hsu, Wayne Hsieh et MT Lia. Het hoofdkwartier is gevestigd in Taipei, de meeste fabrieken zijn eveneens in Taiwan gevestigd, op een fabriek in China na. Asus heeft inmiddels ook vele vestigingen in Europa, waaronder Duitsland, Nederland, Tsjechië en Frankrijk.

Geschiedenis[bewerken]

In 1989 begon Asus met de productie van moederborden waarop twee Pentium-processoren pasten. In 1996 begon men met servers die ASUSPRO gingen heten. In 1997 begon men met de productie van laptops, waarvan er in 1998 één mee mocht naar het ruimtestation Mir; daar heeft deze gewerkt zonder ook maar één keer uit te vallen. In 1999 was Asus de eerste met een cd-romstation dat snelheden van 40x en 50x aankon. In 2000 werd één van hun modems eervol vermeld voor CableLabs. Sinds 1989 zijn er al meer dan 420 miljoen moederborden verkocht.[1]

In 2013 werkten er 21.361 werknemers. Asus had in 2011 een omzet van 14,7 miljard dollar en een nettowinst van 565,2 miljoen dollar.

Externe link[bewerken]