Naar inhoud springen

Au Daringman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Au Daringman is een voor Vlamingen in Brussel welbekend café aan de Vlaamsesteenweg 37. Dit café behoort ondertussen al 24 jaar tot Martine Peeters. The Guardian zette de kroeg op een lijst van beste cafés ter wereld in 2012.[1] Het doorloopt een procedure om beschermd te worden als materieel erfgoed.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Het café heette altijd al Au Daringman, omdat de vorige uitbater een grote fan was van de voetbalclub Daring Molenbeek. De vaste klanten noemen het ook wel eens 'bij of chez Martine' of 'Le café rouge'.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de overname van Martine Peeters was het café overigens helemaal anders. De klanten waren destijds vooral oude mannen en waren altijd heel dronken, stonken naar pis en deden wel eens een rechtse uitspraak. Martine was er al eens binnengestapt en had eigenlijk niet zo een aangename ervaring, maar het interieur had volgens haar wel potentieel. Het werd dan al snel 'bij Martine en Paul', haar toenmalige partner en nu dus 'bij Martine'. Buiten dagenlang grondig poetsen heeft ze aan het interieur niets verandert, behalve de toiletten en de keuken. Anno 2024 is het al 24 jaar hetzelfde met de kenmerkende 'Stella Artois'-reclame.[2]

Toekomst als beschermd erfgoed[bewerken | brontekst bewerken]

Het initiatief om Au Daringman te erkennen als materieel erfgoed kwam van de Brusselse regering. Zo vertelde Harry Lelievre, verantwoordelijke voor het departement identificatie en vrijwaring van het erfgoed bij urban.brussels: 'In eerste plaats is een bescherming een erkenning dat iets waardevol is en de moeite waard is om te bewaren voor de volgende generaties.'[3] Het interieur van het café is ontworpen in artdecostijl. Materialen zoals hout en leer waren vroeger schaars, waardoor er voor triplex en kunstleer is gekozen geweest. Volgens Ans Persoons moet het café bewaard blijven voor toekomstige generaties als voorbeeld van de rijke cafécultuur van Brussel.[4]

Het voorstel van de Brusselse regering om dit café te beschermen komt voort uit een breder voorstel om opmerkelijke café-interieurs in Brussel te klasseren en beschermen. Zo staan l’Espérance, l’Archiduc, de Métropole, de Cirio, La Ruche, Brasserie Verschueren en de Falstaff ook op deze lijst.