Auguste-Joseph De Mersseman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Auguste-Joseph De Mersseman (Brugge, 1 maart 1808 - Antwerpen, 6 juni 1880) was een Belgisch kunstschilder uit de romantiek.

Hij was leerling aan de Academie van Brugge en vanaf 1833 aan de Academie voor Schone Kunsten in Brussel. Hij vestigde zich in Antwerpen. Hij schilderde genretaferelen en portretten. Zijn portretten bieden een romantische, sentimentele benadering van de geportretteerden, meestal notabelen. Er is ook een getekend portret van de Franse beeldhouwer Charles Cordier gekend. In tegenstelling met wat te verwachten zou zijn met zijn kunstenaarsprofiel komt zijn naam niet voor in de deelnemerslijsten van de Prijs van Rome.

Een meer voorkomend motief bij zijn genretaferelen is dat van de vrouw aan het spinnewiel in een interieur, met telkens een ander fait-divers om de voorstelling te kleuren. De Mersseman nam enkele keren deel aan het Driejaarlijks Salon in Antwerpen en één keer aan de tentoonstellingen van levende meesters in Nederland (Den Haag, 1843 met Meisje met hond bij open raam).

Musea[bewerken]

  • Brugge, Groeningemuseum: Interieur met oude vrouw aan het spinnewiel met bij haar een kat en haar jongen (1844).

Literatuur[bewerken]

  • H. Pauwels, Groeningemuseum. Catalogus, Brugge, 1960.
  • Lexicon van West-Vlaamse beeldende kunstenaars, deel 2, Kortrijk, 1993.