AutoLISP

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

AutoLISP is een programmeertaal, een dialect van Lisp dat hoort bij het CAD-programma AutoCAD. Hiermee is het mogelijk om extra functionaliteit toe te voegen aan het programma. Het is niet opgenomen in het pakket AutoCad LT.

Geschiedenis[bewerken]

Nadat de menu-macro's waren toegevoegd aan Autocad, bleef de behoefte bestaan om de database toegankelijk te maken door middel van een programmeertaal. Deze taal moest in een geheugensegment van 64K passen van een 640K IBM PC. Dit was een grote opgave, aangezien het hele programma ook al geladen moest zijn. Daardoor viel 90% van de beschikbare programmeertalen af. Uiteindelijk werd besloten geen eigen taal te ontwikkelen, maar toch een bestaande taal te gebruiken. David Betz - een werknemer van Digital Equipment Corporation uit Massachusetts - had destijds een kleine LISP-interpreter genaamd XLISP in de 'public domain' geplaatst. XLISP was een dialect van Lisp, dat meer leek op het MACLISP-dialect dan Common Lisp. Er ontbraken echter veel belangrijke onderdelen, zoals 'floating point'-getallen, maar door de open architectuur kon deze functionaliteit eenvoudig toegevoegd worden. Rond die tijd was Richard Stallman ook bezig met de ontwikkeling van een programmeertaal voor de meest verbreide editor Emacs en hij koos eveneens voor Lisp. Mede daardoor groeide Lisp in de tachtiger jaren uit tot de meest populaire ontwikkelomgeving. De waardering van AutoLISP voor CAD werd later zelfs zo groot, dat andere CAD-pakketten als FelixCAD, IntelliCAD, enz. nu ook AutoLISP ondersteunen in hun omgeving.

Introductie[bewerken]

AutoLISP werd geïntroduceerd in AutoCAD 2.18 in januari 1986. Al snel volgde een uitbreiding met commando's voor het bewerken van de (grafische) data. De eigenschappen van deze data wordt door AutoLISP bewerkt als lijsten van DXF-data waarbij gegevens van punten, stralen, hoeken, kleuren, lagen, lijnsoorten, enz. gekoppeld zijn aan een waarde. De taal werd steeds verder uitgebreid en verbeterd tot en met Release 12 (juni 1992). Daarna viel de ontwikkeling even stil, omdat Autodesk aan andere talen een hogere prioriteit gaf. AutoLISP bleef echter steeds de belangrijkste programmeertaal binnen AutoCAD.

Vital-LISP is een uitgebreide versie van AutoLISP, oorspronkelijk ontwikkeld door Basis Software. Dit pakket omvatte bovendien een IDE, een debugger en een compiler. Autodesk nam dit pakket over en noemt het sindsdien Visual LISP. Het werd tijdelijk los verkocht, maar definitief onderdeel van AutoCAD 2000 (maart 1999) als vervanger voor AutoLISP. Visual LISP bestaat eigenlijk uit een opgewaardeerde versie van AutoLISP (inclusief alle oude AutoLISP-functionaliteit) met een van VBA afgeleide toegang tot de AutoCAD-omgeving.

Externe link[bewerken]