Autospotter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Internationale autospotters in Londen
Een "combo" met verschillende exclusieve auto's

Een autospotter is een persoon die als hobby het zowel observeren als fotograferen van (exclusieve) auto's beoefent, vaak langs de openbare weg.[1] Het verschijnsel van autospotten komt wereldwijd voor. Op internet bestaan databases met zogenaamde spots, fora en gemeenschappen voor autospotters, zoals autogespot.com of autojunk.nl. Op sommige websites worden eisen gesteld met betrekking tot het uploaden van de autospots, bijvoorbeeld het niet toelaten van dubbele spots in een stad of dorp.

Een bekende autospotplaats in Nederland is de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. Veel spotters trekken eropuit richting het buitenland. Parijs, Londen, Marbella, Monaco, Cannes, de Königsallee in Düsseldorf en Knokke-Heist zijn populaire locaties om te spotten.

Een autospot is specialer als er twee of meer exclusieve auto's op een foto staan: een zogenaamde "combo".

De term autospotter is een samenvoeging van het Nederlandse woord auto en het Engelse werkwoord to spot, hetgeen waarnemen betekent.

Spotsteden in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland zijn er ook steden waar je spotters kunt tegenkomen. Nederlandse autospotters zijn het meest te vinden op de volgende plaatsen;

  • P.C Hooftstraat in Amsterdam
  • Coolsingel in Rotterdam
  • Brink in Laren
  • Designer Outlet in Roermond
  • Schiphol

Londen[bewerken | brontekst bewerken]

Elk jaar trekken er weer hordes spotters naar het buitenland. Neem als voorbeeld Londen: de populairste plekken om auto's te spotten in Londen zijn Knightsbridge en Mayfair. In Mayfair liggen de meest luxe hotels van Londen. In Knightsbridge rijden de auto's als het ware een ronde; via Harrods naar Basil St en zo Sloane St op. Elk jaar komen er veel rijke arabieren naar Londen, meestal komen zij na de Ramadan. De Arabieren rijden met hun 'hypercars' door de straten van Londen.

Apparatuur[bewerken | brontekst bewerken]

De spotters hebben vaak wat apparatuur bij zich. Een spotter heeft vaak een spiegelreflexcamera bij zich. Op z'n camera heeft hij of zij een lens met daarop een polarisatiefilter. Dit filter zorgt ervoor dat lichtinval uit bepaalde hoeken 'tegengehouden' worden. Zo heeft de fotograaf minder last van overbelichte plekken op de foto. Spotters hebben soms ook een statief bij zich om foto's met minder ruis te maken. Vooral in garages, tijdens de schemering en in de nacht levert dit mooie plaatjes op. In het donker wordt er in combinatie van het gebruik van een statief en een lange sluitertijd gefotografeerd. Indien dit gedaan wordt terwijl er één of meerdere auto's langsrijden, ontstaan er lichtstrepen op de foto.


Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]