Bénézet van Avignon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bénézet van Avignon
Bénézet van Avignon afgebeeld als jonge herder in de Notre-Dame des Doms in Avignon
Bénézet van Avignon afgebeeld als jonge herder in de Notre-Dame des Doms in Avignon
Geboren ca. 1163 te Hermillon, Savoye, Frankrijk
Gestorven 1184
Verering ingenieurs en bruggenbouwers
Naamdag 14 april
Attributen vaak afgebeeld als jonge herder met een zware steen op de schouder
Beschermheilige voor ingenieurs en bruggenbouwers
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Bénézet van Avignon (ook Bennet, Bénédet, Benedictus of Bénézettus) van Avignon in Frankrijk is een 12de-eeuwse heilige (ca. 1163-1184) in de Rooms-Katholieke Kerk aan wie de bouw van de Pont Saint-Bénézet, beter bekend als de Pont d'Avignon, wordt toegeschreven. Bénézet wordt beschouwd als de stichter van de Broederschap van bruggenbouwers.

Legende[bewerken]

Bénézet werd rond 1163 geboren en werd herder. Reeds op zeer jonge leeftijd leidde hij een godsvruchtig leven. Uit liefdadigheid voor de vele pelgrims die bij het oversteken van de Rhône verdronken, besloot hij in Avignon een brug over de snelstromende rivier te bouwen. Volgens de overlevering kreeg hij deze opdracht van God in het jaar 1177. Tijdens zijn werk aan de brug zouden engelen over zijn kudde waken. Aanvankelijk werd zijn plan door de burgers van de stad weggehoond, maar nadat hij eigenhandig de eerste, loodzware steen had gelegd, gebeurden er allerhande mirakelen, waardoor hij uiteindelijk ook de steun kreeg van de kerkelijke overheden en rijke sponsors. Zij zouden zich later verenigen in de Broederschap van bruggenbouwers.

Bénézet stierf alvorens de brug werd voltooid. Uit eerbied werd hij op de brug bijgezet in het kapelletje gewijd aan Sint-Nicolaas van Myra, patroonheilige van onder anderen de zeelui. Toen de slecht onderhouden brug in 1669 gedeeltelijk instortte, werd ook zijn doodskist weggespoeld. Toen die werd teruggevonden en geopend, bleek het lijk van Bénézet ongeschonden. De relikwieën werden overgebracht naar de kathedraal van Avignon en nadien naar de kerk van Sint-Didier.

Verering en cultuur[bewerken]

Bénézet van Avignon is de patroonheilige van de ingenieurs en de bruggenbouwers. Zijn feestdag valt op 14 april. Zijn brug werd vereeuwigd in het liedje Sur le pont d'Avignon.