BB (kogel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Plastic 6mm-BB's

BB's zijn kleine kunststofballetjes die als kogels worden gebruikt bij de in Nederland legale sport airsoft.

Een aantal van deze BB’s zijn biologisch afbreekbaar. Deze kleine BB’s zijn vaak 6 tot 8 millimeter groot en hebben verschillende gewichten. Het gewicht van de BB’s loopt vanaf 0,12 gram tot 0,43 gram. Bij het spelen van airsoft wordt veel gebruikgemaakt van 0,20 gram tot 0,25 gram 6 mm BB’s en bij zogenaamde "sniper rifles" van 8 mm BB's met een gewicht rond de 0,35 gram.

Over het ontstaan van de naam "BB" bestaat enige onzekerheid. Er wordt gezegd dat de gebruikte benaming is ontleend aan de Engelse term "ball bearing" oftewel kogellager, maar ook dat de naam, hoewel foutief, uit de Amerikaanse schutterswereld komt. Daar is BB namelijk een maat voor een kogeltje van 0.180", oftewel 4.57 mm. De naam zou dan foutief hiervan zijn afgeleid omdat BB-kogeltjes van 6-8 mm een stuk groter zijn.

Meer waarschijnlijk is dat de naam BB (BB Pellet) is afgeleid van Bulleted Breech Cap (BB Cap), een percussie- of centraalvuur slaghoedje met een rond loden kogeltje.

Veiligheid[bewerken]

In Nederland was airsoft verboden, omdat de nepwapens moeilijk te onderscheiden zijn van echte wapens, dit is echter sinds kort onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Men moet ook tijdens airsoft een veiligheidsbril dragen, omdat BB's in de ogen ernstige schade kunnen toebrengen. De kleine balletjes schieten met een hoge snelheid waarop men richt. Meestal komen BB's vijftig meter ver, en indien men dit balletje van 6 tot 8 millimeter in het oog krijg is een oogletsel niet uitgesloten. Dit zal alleen gebeuren als de persoon niet zijn of haar veiligheidsbril op heeft.

De BB's kunnen ook een kleine blauwe plek veroorzaken op de huid. Het is te vergelijken als men een tikje krijgt op de huid, wat niet pijnlijk zal zijn. Dit is erg afhankelijk van de afstand waarop geschoten wordt, omdat BB's doordat ze zo licht zijn weinig momentum hebben, en dus erg snel snelheid verliezen.