Airsoft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Airsoftspelers in actie

Airsoft is een veldslagsimulatiesport waarbij twee teams het tegen elkaar opnemen om missie(s) te volbrengen. Bij airsoft wordt gebruikgemaakt van replica’s van bestaande wapens, ook wel AEG (Automatic Electric Guns) genoemd. Airsoft wordt met biologisch afbreekbare balletjes van 6 mm gespeeld, ook genaamd BB's. Deze BB's bestaan in verschillende gewichten, van 0,12 gram tot 0,50 gram.

Er bestaat een uitgebreid assortiment van de replica's voor de spelers. Deze variatie loopt uiteen van een klein vuistvuurwapen tot machinegeweren en sluipschuttersgeweren. In de praktijk is er voor bijna elk echt wapen wel een airsoftreplica te koop.

Airsoft is een sport die zo realistisch mogelijk gespeeld wordt. Veel teams proberen die mate van realiteit onder andere uit te drukken in hun uitrusting. Zo zijn er teams die bijvoorbeeld het Korps Mariniers nabootsen, maar er zijn ook teams die bijvoorbeeld de US Navy SEALs, SWAT-eenheden proberen na te bootsen. Er zijn ook airsoftteams die teruggaan in de tijd met hun uitrusting. Zo zijn er veel airsoftteams die in de stijl van Tweede Wereldoorlog of Vietnamoorlog zijn gekleed.

Algemeen[bewerken]

Airsoft wordt zo nu en dan ook als training gebruikt voor militairen en Special Forces. De replica's zijn moeilijk van echt te onderscheiden.

In Nederland is de sport sinds 15 januari 2013 toegestaan. De Wet wapens en munitie is hiervoor aangepast. Dat maakt airsoft in Nederland nu legaal, echter, er zijn hier wel regels aan verbonden. In de overige Europese landen is airsoft ook legaal. Airsoft is een sport die over de hele wereld gespeeld wordt.

De BB's worden met een snelheid van tussen de 88 en 152 meter per seconde weggeschoten. Veiligheid is absoluut het allerbelangrijkste van de sport. Aangezien de BB's een behoorlijke snelheid hebben is de kans op oogletsel, als niet de juiste veiligheidsmaatregelen genomen worden, groot. Vandaar dat iedere airsoftspeler een speciale veiligheidsbril draagt, de airsoft goggle. Verder kan het zo zijn dat je een bultje of blauwe plek krijgt en in het geval van een schot van minder dan 5 meter kan dit een klein wondje veroorzaken. Soms komt er ook tandletsel voor, al gebeurt dit relatief weinig. Op 23 juni 2012 viel er een dode bij een groep Nederlanders die in België een spelletje airsoft speelden. Dit betrof echter geen letsel veroorzaakt door een airsoftwapen maar een noodlottige val van 10 meter hoogte. De man was op een verboden deel van het terrein, waar deze door een plafond heen zakte en op slag dood was.[1]

Geschiedenis[bewerken]

De sport ontwikkelde zich rond het begin van 1970, toen de Daisy Manufacturing Company begon met het maken van luchtdrukgeweren die plastic balletjes schoten, als vervanging van de toenmalige luchtdrukgeweren, die met metalen dan wel loden projectielen schoten. Dit type wapen werd de Soft Air gun genoemd maar sloeg niet aan in Amerika.

Rond 1980 werd de interesse van consumenten in Japan voor deze wapens gewekt, omdat het daar per wet is verboden om een vuurwapen in privébezit te hebben. Zo konden Japanse wapenliefhebbers toch een wapencollectie opzetten. Verschillende Japanse bedrijven begonnen het systeem van Daisy Manufacturing Company te gebruiken en in te bouwen in hun realistische replica's van wapens. De soft-air- of air-softguns waren geboren.

Het originele Daisy-systeem gebruikte een simpel veermechanisme (spring-powered air piston). Gedurende de jaren 80 ontwikkelde zich de door gas aangedreven airsoftguns. Deze maakten veelal gebruik van een externe gasbron (kooldioxide of freon). Deze gassen werden echter na loop van tijd verboden door de Japanse regering wegens de vele kooldioxide en fluorkoolstofgassen die in de atmosfeer terechtkwamen.

Een elektrische motor en ingebouwde veer zorgen ervoor dat de BB uit de replica wordt geschoten. Dit mechanisme wordt tegenwoordig in bijna alle airsoftreplica's gebruikt. Het mechanisme is lange tijd te groot en te lang geweest om in een airsoftpistool te plaatsen. In plaats hiervan werd er in airsoftpistolen gebruikgemaakt van een gasaangedreven mechanisme dat voor de aandrijving zorgde. Fabrikant Tokyo Marui heeft sinds 2005 een "Automatic Electric Pistol", waar het dus gelukt is om alles in een pistool in te bouwen.

Net als de wapens ontwikkelde de airsoftsport zich snel ook in Japan en verspreidde zich vanuit daar naar andere Aziatische landen en van hieruit naar Europa, met name naar Italië en het Verenigd Koninkrijk in de jaren 90. De airsoftsport deed zijn herintrede in Amerika rond 1995.

De eerste airsoftspelers waren vooral paintballers die overstapten aangezien de airsoftreplica's veel realistischer zijn dan de huidige paintballmarkers of -wapens.

Verschillende soorten replica's[bewerken]

Een springgun in de verpakking
Een AEG (replica van M15A4)
AEG Gearbox

De airsoftreplica's zijn in vier categorieën onder te verdelen:

Springguns[bewerken]

Dit zijn airsoftreplica die elke keer voordat er een schot gelost kan worden moeten worden overgehaald. Bij het overhalen van de replica spant zich een veer, als deze veer losgelaten wordt met behulp van de trekker veroorzaakt de veer luchtdruk, die de BB uit de loop van het replica blaast. Springguns worden niet vaak gebruikt in de airsoftsport, maar meer als oefenwapen. Springguns zijn krachtiger dan elektrische. Deze worden gebruikt door de airsoft snipers.

Gasguns[bewerken]

(Semi)automatische airsoftwapens die op gas werken. Bij dit soort replica's hoeft er niet overgehaald te worden en er kan dus semiautomatisch of automatisch worden geschoten. Niet alle gasguns zijn volautomatisch wapen. We kunnen bij de gasguns een onderscheid maken tussen gasblowback (GBB) en gasnon-blowback (GNB). Het verschil tussen deze twee modellen is dat er bij de gasblowback modellen een achterwaartse druk wordt gegeven bij het overhalen van de trekker waardoor de bovenste slede naar achter schuift en terugkomt. Dit is hetzelfde bij echte wapens, enkel werken deze niet op gas. De meeste gasreplica's moeten worden bijgevuld na ca 30 schoten. Dit blijft natuurlijk afhankelijk van het model dat iemand bezit, sommige magazijnen gaan maar tot 11 schoten terwijl andere gemakkelijk het dubbele doen. Deze worden meestal gebruikt als reserve-replica.

Automatic Electric Guns[bewerken]

Dit is niet alleen de meest uitgebreide categorie binnen de replica's, maar ook bijna alle modellen zijn automatisch. Deze replica's gebruiken een oplaadbare batterij. Er is zelfs een model, de M134 minigun beter bekend uit de films Predator en Terminator 2 dat een 12V-accu nodig heeft van een motorfiets. Omdat tijdens het afvuren van de BB's ook nog eens de 6 lopen snel ronddraaien zoals bij het originele wapen. Bij deze M134 en andere extreme replica's (geldt in de meeste gevallen ook voor de AEG) worden deze meestal aangekocht als verzamelobject, om de volgende redenen:

 • omvang → men moet met twee personen zijn om deze behoorlijk rond het lichaam te bevestigen
 • gewicht → ca. 17 kg
 • hoge prijs → tot 5000 Amerikaanse dollar
 • beperkte oplagen → soms tot amper 100 stuks wereldwijd
 • aandrijving → 12V-accu van een motorfiets, want te kleine batterijen bevatten niet genoeg energie en zijn dus snel leeg

Diversen[bewerken]

Naast bovenstaande zijn er ook replica's die niet direct te categoriseren zijn, onder andere vanwege het feit dat de laatste tijd steeds meer mensen door middel van huisvlijt iets nieuws produceren. Voorbeelden zijn antitankwapens (bazooka's, M72 LAW enzovoorts) en de al breed verkrijgbare M203 (granaatwerper voor onder de replica).

Legaliteit[bewerken]

Het komt nogal eens voor dat airsoftreplica's voor echte wapens worden aangezien. Mensen in het bezit van dergelijke replica's werden zelfs neergeschoten door politieagenten, omdat die voor een vuurgevecht vreesden.[2] Om deze reden is het voor in de Verenigde Staten geïmporteerde airsoftreplica's verplicht om de voorkant van de loop feloranje geverfd te hebben. De effectiviteit hiervan staat echter ter discussie, omdat dit makkelijk over te verven is of te verbergen achter bijvoorbeeld plakband.

Overvallen of andere misdrijven die worden gepleegd met een dergelijk 'nepwapen' worden in sommige delen van de VS net zo zwaar bestraft als met een echt wapen.

In Longwood, Florida werd een 15-jarige leerling gedood, nadat hij een airsoftpistool op een politieagent had gericht. De leerling, Chris Penley, had de oranje loop zwart geverfd en het wapen naar school genomen om zijn medeleerlingen te bedreigen.

Plaatsen waar airsoft gespeeld mag worden[bewerken]

Aangezien de replica's die bij airsoft worden gebruikt bijna niet te onderscheiden zijn van echte wapens, zijn ze niet overal legaal. In vrijwel heel Europa, de Verenigde Staten en Azië zijn deze BB-guns legaal, meestal alleen voor mensen ouder dan 18 jaar. Deze zijn ook beschikbaar voor minderjarigen met toestemming van een van de ouders. In Canada, Australië, Tsjechië, en het Verenigd Koninkrijk zijn scherpe voorwaarden verbonden aan het bezit (zoals het hebben van een vuurwapenvergunning).

In Duitsland en Luxemburg [3] is het alleen legaal om te schieten met een volautomatisch airsoftgeweer als de kinetische energie van het projectiel minder dan 0,5 Joule bedraagt. Hoger dan 0.5 Joule is toegestaan bij semiautomatische wapens. Ook moet er een <f>-markering op de replica staan. In het Verenigd Koninkrijk is er een snelheidslimiet van 360 fps (voet per seconde) voor een AEG en 520 fps voor een Sniper-Replica. In Finland, Hongkong, België en de meeste andere landen is het verboden een replica in de openbare ruimte (op straat) zichtbaar te vervoeren of te dragen.

Nederland[bewerken]

Na een petitie van de Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging (NABV) om airsoft te legaliseren in Nederland en na Kamervragen over airsoft liet de minister weten geen intentie te hebben om de wapenwet aan te passen. Op 16 februari 2011 is tijdens een plenair debat op initiatief van PVV, VVD, CDA en PvdA de staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie opgeroepen een mogelijkheid te creëren om het bezit van airsoftapparaten toe te staan in Nederland.

De Wet wapens en munitie bepaalt sinds 1 mei 2012 dat de minister van bij of krachtens deze wet vastgestelde voorschriften of verboden vrijstelling of, op daartoe strekkend verzoek, ontheffing kan verlenen voor daarbij te omschrijven wapens of munitie voor onder meer sportdoeleinden. Op basis daarvan is er de Regeling van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 7 januari 2013 nr. 332642 houdende wijziging van de Regeling Wapens en munitie in verband met de regulering van het gebruik van airsoftapparaten, die per 15 januari 2013 airsoft tot op zekere hoogte legaal heeft gemaakt.[4][5]

De Regeling wapens en munitie definieert een airsoftapparaat als een lucht-, gas-, of veerdrukwapen met een maximum "schotkracht" (mondingsenergie) van 3,5 joule, welk wapen voor wat betreft zijn vorm en afmetingen een sprekende gelijkenis toont met vuurwapens. Een energie van 3,5 joule is bijvoorbeeld die van een BB van 0,35 gram bij een mondingssnelheid van 140 m/s.

Het betreft airsoftapparaten die, zoals de meeste, zodanig op een wapen lijken dat zij voor bedreiging of afdreiging geschikt zijn. Deze vallen onder het strengste regime van categorie I van de wet. De Regeling heeft een nieuwe paragraaf 9a gekregen, Vrijstelling voor airsoftapparaten, die onder strikte voorwaarden vrijstelling verleent van het verbod van artikel 13, eerste lid van de wet. Daarbij zijn er aparte vrijstellingsregels voor onder meer vervoeren, voor handen hebben en dragen.

Een houder van een airsoftwapen moet voldoen aan:

 • Minimale leeftijd 18 jaar
 • Verklaring omtrent het gedrag (VOG)
 • Lidmaatschap van een door de minister erkende airsoftvereniging. De NABV is voor zover bekend de enige. Een andere vereniging heeft in 2013 erkenning aangevraagd.[6]
 • Niet-ingezetenen van Nederland die de airsoftsport beoefenen, krijgen toestemming om aan evenementen in Nederland deel te nemen.

Aanvullende regels:

 • Leden van de vereniging dienen hun airsoftapparaten te vervoeren in een koffer, foedraal of tas die afsluitbaar moet zijn.
 • Leden van de vereniging dienen airsoftapparaten thuis op te slaan in een deugdelijke opslag met sluitwerk. Thuis onderhouden en testen mag (mits uit het zicht van omwonenden)
 • De erkende wapenhandel moet een register bijhouden wie airsoftapparaten koopt.
 • Vervoer zoals gebruikelijk bij (vuur)wapens: de kortste weg, afgesloten in een koffer of tas. BB's en magazijnen hoeven niet gescheiden vervoerd te worden volgens de wet. Het magazijn mag er NIET in zitten tijdens vervoer.
 • Leden mogen zelf airsoftapparaten invoeren, mits ze geregistreerd staan bij de airsoftvereniging.

Geschiedenis[bewerken]

Voor het legaal was konden Nederlandse liefhebbers over de grens, in bijvoorbeeld België, hun hobby toch beoefenen. De replica's die dan worden gebruikt, worden niet mee terug naar Nederland genomen, maar daar bewaard. Kleding en toebehoren mogen wel mee de grens over genomen worden. Belangrijk is te vermelden dat bepaalde onderdelen dan wel accessoires, zoals de magazijnen, ook onder de wapenwet vallen en dus verboden waren in Nederland. Het importeren van airsoftwapens was ook verboden. In alle omringende landen is dit bekend, waardoor winkeliers en leveranciers vaak geen bestellingen vanuit Nederland accepteerden.

Speltypes[bewerken]

In de airsoftsport zijn er verschillende missies denkbaar, zoals:

 • Last Man Standing (LMS), Een van de bekendere spelvormen waarbij geen teams zijn en een ieder elkaar dient uit te schakelen. De laatste die over blijft is de winnaar
 • TDM, alias Team Deathmatch, naar de gelijkaardige versie van schietspellen. Dit is een spelversie waarin het ene team zoveel mogelijk mensen uit het andere team moet uitschakelen. Wie 'af' is moet terug naar het begin en mag dan weer meedoen. Er wordt geteld hoeveel mensen 'af' gaan. Het team dat de meeste mensen 'af' krijgt, wint.
 • Capture the flag: In beide kampen wordt een vlag gelegd. De doelstelling van dit spel is om de vlag van de tegenpartij te veroveren en in het eigen kamp te brengen. De partij die als eerste de vlag van de tegenpartij kan binnenbrengen in het eigen kamp is de winnaar.
 • Presidentenspel: Eén team krijgt een president en die moet van A naar B en het andere team moet dat zien te verhinderen. Als de president 'out' is, dan is het spel afgelopen. Dit is eerder een tactisch spel.

Aan al deze varianten kan een tijdslimiet verbonden worden.

Er worden ook veel missies uit bekende oorlogsfilms en schietspellen nagespeeld zoals:

MilSim[bewerken]

De afgelopen jaren is een nieuwe variant van airsoft in opkomst. Bij MilSim (Militaire Simulatie) zijn spelers, vaak ex-militairen, zoveel mogelijk met het realistisch nabootsen bezig. Vaak wordt in teamverband in eigen land getraind aan de hand van daadwerkelijke militaire procedures die dan zijn aangepast naar de beperkingen van de airsoft. Evenementen worden dan in het buitenland met soms enkele duizenden spelers tegelijk gespeeld waarbij alle facetten van oorlogsvoering inbegrepen zijn zoals een commandostructuur, verplaatsen met (pantser)wagens en helikopters.

PolSim[bewerken]

Een specialistische variant op de MilSim is de PolSim oftewel PolitieSimulatie. Deze variant van speltype is er op gericht om een zo realistische nabootsing te bewerkstelligen van specialistische politie-eenheden zoals de DSI, Franse GIGN of de S.W.A.T.-eenheden.

PolSim-missies worden vaak gehouden in verstedelijkt gebied in gebouwen, waarbij verschillende scenario's denkbaar zijn, zoals gijzelingen, bankovervallen en amoksituaties.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]