Projectiel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De USS Iowa schiet projectielen af tijdens een oefening

Een projectiel is een voorwerp dat met grote kracht wordt afgeschoten en dat zich op hoge snelheid vrij verplaatst. Het doel van het afschieten van projectielen is meestal om iets of iemand (het doel) zo te raken dat het doel wordt uitgeschakeld (vernietigd, beschadigd, of gewond of gedood).

De effecten die optreden door het afschieten van een projectiel, tot en met de inslag, worden bestudeerd in de ballistiek.

Een projectiel wordt meestal als wapen gebruikt. Er zijn ook andere toepassingen, zoals het gebruik van een verdovingspijltje om een wild dier onder narcose te brengen. Diverse sporten en hobby's zijn gebaseerd op het proberen te raken van een doel met een projectiel.

In ruimere zin kunnen brokstukken van een ontploffing of botsing bedoeld, zoals bij een granaat of bom, of onbedoeld, zoals bij een ongeluk, projectielen vormen.

Projectielen verplaatsen zich alleen door de snelheid die ze bij het afschieten hebben meegekregen. Ze worden onderscheiden van voorwerpen met eigen aandrijving, bijvoorbeeld raketten en vuurpijlen.

Aandrijving[bewerken]

Een projectiel kan door verschillende krachtbronnen worden afgeschoten:

Lading[bewerken]

Een projectiel kan een passief voorwerp zijn, zoals een steen of een loden kogel. Echter, een projectiel kan ook een nuttige lading meenemen, zoals een granaat die een explosief materiaal bevat dat op of bij het doel moet ontploffen.

Andere voorbeelden van lading zijn, een verdovingspijltje, het gif van een giftige pijl uit een blaaspijpje, het uiteinde van een reddingslijn die vanaf een reddingsboot naar een schip in nood wordt geschoten zodat de bemanning het schip kan verlaten.

Geleid projectiel[bewerken]

Een geleid projectiel wordt tijdens het afleggen van zijn baan nog bestuurd, hetzij door een ingebouwd besturingssysteem, dan wel vanaf een andere plaats, door middel van radiosignalen of via een draad, die wordt afgewikkeld terwijl het projectiel zich verplaatst. Sommige projectielen richten zich op een positie die met een laserstraal wordt aangewezen.