Lichtkogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lichtkogels afgevuurd tijdens Operation Enduring Freedom.

Een lichtkogel, ook wel flare genoemd, is een lichtgevend projectiel dat kan worden afgeschoten bij wijze van noodsignaal. Zulke situaties doen zich bijvoorbeeld voor bij een schip in zinkende toestand en bij reddingsoperaties, vanuit sloepen of andere plaatsen waar personen in nood of moeilijkheden verkeren.

Een luchtpistool

Ieder zeeschip of ander groot vaartuig heeft lichtkogels aan boord. Deze worden afgeschoten met een luchtpistool, zodat men de rode lichtschijn verderop kan waarnemen. Deze 'scheepspistolen' komen vaak met rode patronen en zijn in het algemeen een soort enkelschots achterlader pistool met een wijde loop om deze relatief grote aluminium lichtkogels tegemoet te komen qua formaat. Lichtkogelpatronen zijn ten opzichte van handvuurwapen kogels dus vrij groot en lijken met omhulsels veel op hagelhulzen van hagelgeweren. Na het schot (wat meestal recht naar boven word genomen om zo de hoogte van het patroon te maximaliseren) klapt in de lucht een parachute open die deze lichtkogel remt in zijn val waardoor meer tijd beschikbaar is om het signaal door andere schepen of vliegtuigen in de omtrek te laten waarnemen. Al hoe wel het kaliber van lichtkogelpatronen het zelfde kunnen zijn aan hagelschotspatronen, is het het afvuren van hagelpatronen in flare guns ten strengste af te bevelen. Lichtkogel pistolen zijn niet ontworpen tegen de drastisch hogere kamerdruk die hagel en massief-projectiel ('slug') patronen met zich mee brengen en is de kans groot dat deze combinatie de schutter ernstig gewond door middel van een exploderende loop of achterlader.

Lichtkogels worden ook voor militaire doeleinden gebruikt. Gevechtsvliegtuigen kunnen lichtkogels afvuren om warmte-zoekende-raketten te misleiden. In de Eerste- en Tweede Wereldoorlog werden lichtkogels gebruikt om het slagveld tijdelijk te verlichten om rondkruipende of gewonde militairen te spotten. Ook worden lichtkogels gebruikt om een plek te markeren voor vliegtuigen. Zo weten piloten waar ze vracht moeten droppen, moeten landen of moeten bombarderen.

Galerij[bewerken]