Lichtkogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lichtkogels afgevuurd tijdens Operation Enduring Freedom.

Een lichtkogel, ook wel flare genoemd, is een lichtgevend projectiel dat kan worden afgeschoten bij wijze van noodsignaal. Zulke situaties doen zich bijvoorbeeld voor bij een schip in zinkende toestand en bij reddingsoperaties, vanuit sloepen of andere plaatsen waar personen in nood of moeilijkheden verkeren.

Een luchtpistool

Ieder zeeschip of ander groot vaartuig heeft lichtkogels aan boord. Deze worden afgeschoten met een luchtpistool, zodat men de rode lichtschijn verderop kan waarnemen. Dit scheepspistool is een soort revolver met een dikke ronde loop die het ronde omhulsel van de lichtkogel wegschiet. Deze lichtkogels lijken op hagelhulzen van een jachtgeweer en zijn van aluminium. In de lucht klapt een parachute open die de rode lichtkogel remt in zijn val. Hierdoor is er meer tijd om het signaal door andere schepen of vliegtuigen in de omtrek te laten waarnemen.

Lichtkogels worden ook voor militaire doeleinden gebruikt. Gevechtsvliegtuigen kunnen lichtkogels afvuren om warmte-zoekende-raketten te misleiden. In de Eerste- en Tweede Wereldoorlog werden lichtkogels gebruikt om het slagveld tijdelijk te verlichten om rondkruipende of gewonde militairen te spotten. Ook worden lichtkogels gebruikt om een plek te markeren voor vliegtuigen. Zo weten piloten waar ze vracht moeten droppen, moeten landen of moeten bombarderen.

Galerij[bewerken]