BRONKS

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

BRONKS is een Brussels productiehuis voor kind- en jeugdtheater en andere artistieke en kunsteducatieve activiteiten.

BRONKS werd in 1991 opgericht door Oda Van Neygen. Ze was sinds 1976 actief als programmator jeugdtheater bij de Beursschouwburg. De onzekerheid over het jeugdtheater binnen de Beursschouwburg zorgden voor de breuk en de creatie van BRONKS, een letterwoord voor BRussel ONderwijs Kunst Kinderen.[1]

De producties van BRONKS worden niet alleen in Brussel getoond, maar toeren ook in Vlaanderen, Nederland en de rest van Europa,waarvoor de voorstellingen indien nodig worden vertaald naar het Frans of Duits.

Naast eigen producties zowel voor jongerengroepen als schoolgroepen, worden veel binnen- en buitenlandse jeugdtheatergroepen in Brussel uitgenodigd. Jaarlijks organiseert BRONKS in november ook het jeugdtheaterfestival met voorstellingen, workshops en andere culturele evenementen. Sinds 2012 gaat dit festival door onder de naam EXPORT/IMPORT, een internationaal theaterfestival met voorstellingen zonder woorden of boventiteld in het Nederlands, Frans en/of Engels. In april wordt het BRONKS XL festival georganiseerd, waarbij XL staat voor mensen tussen 12 en 20 jaar. Het BRONKS XL festival toont voorstellingen voor en/of door jongeren.

BRONKS was tot 2009 een nomadisch gezelschap dat optrad in het Paleis voor Schone Kunsten en de Beursschouwburg, naast andere Brusselse Nederlandstalige en Franstalige centra. Het BRONKS-huis op de Varkensmarkt werd in 2009 ingehuldigd. Een theaterzaal voor 200 toeschouwers, repetitieruimtes en kantoren behoren tot het complex.

Prijzen en nominaties[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties