BZZTôH

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
BZZTôH
Oprichting 24 februari 1970
Opheffing mei 2009, na aanvraag faillissement, doorstart als BBNC uitgevers; BZZTôH blijft als merknaam bestaan.
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor Den Haag
Website https://www.bbnc.nl/
Portaal  Portaalicoon   Economie

BZZTôH is een Nederlandse uitgeverij die op 24 februari 1970 in Den Haag werd opgericht. Het bedrijf brengt jaarlijks ongeveer 100 tot 120 boeken uit.

BZZTôH stelde zich oorspronkelijk literair idealisme ten doel, maar werd in de loop der jaren meer en meer een algemene uitgeverij van publieksboeken. Het bedrijf richt zich met name op cadeauboeken en toegankelijke esoterie, maar geeft eveneens romans, thrillers, kookboeken, reisverhalen en actuele non-fictie uit.

Bij BZZTôH verschenen boeken van onder meer mr. Max Moszkowicz, Drs. P, Ivo de Wijs, Dick Mol, Ngaio Marsh, Chaim Potok, Stephen Ambrose, Cees van der Pluijm (Paul Lemmens), Hilde van der Ploeg, Ben Holthuis, Paul Van Zummeren, Charl Schwietert en Chris Veraart. Van 1973 tot en met 2004 bracht de uitgeverij ook het literaire tijdschrift Bzzlletin uit.

De uitgeverij is genoemd naar het geluid dat de valbijl van de guillotine maakt in zijn vaart naar en zijn aankomst op het hakblok.

In mei 2009 werd bekend dat de uitgeverij in financiële problemen zat en zelf faillissement had aangevraagd. De omzet was zodanig gedaald dat de kosten niet meer betaald konden worden. De curator meldde dat er een partij was die de handelsnaam, de inventaris, het fonds en de schrijvers wilde overnemen. Deze nieuwe uitgeverij, 'BBNC uitgevers', maakte de doorstart met vier van de veertien werknemers. BZZTôH blijft als merknaam bestaan.