Chris Veraart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Chris Veraart
Chris Veraart
Algemene informatie
Volledige naam Christiaan Joseph Willibrord Veraart
Geboren 8 juni 1944
Geboorteplaats Wassenaar
Overleden 24 oktober 2014
Overlijdensplaats Bergen
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep advocaat, schrijver en dichter
Werk
Genre poëzie
Dbnl-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Christiaan Joseph Willibrord (Chris) Veraart (Wassenaar, 8 juni 1944Bergen, 24 oktober 2014) was een Nederlands advocaat, dichter en schrijver.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Als advocaat is Chris Veraart vooral bekend omwille van zijn pleidooien in zedendelicten. Samen met Rob de Granada voerde hij een advocatenpraktijk met het advocatenkantoor "Veraart, De Granada & Partners". In 2003 kreeg hij een straf opgelegd omdat hij zich in een radioprogramma kritisch had uitgelaten over psychotherapie. 30 november 2006 bepaalde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat dit ten onrechte was vanwege de vrijheid van meningsuiting en kreeg hij een schadevergoeding.

Aan zijn ziekte multiple sclerose gaf Chris Veraart uiting in zijn literaire proza. In Ja kun je krijgen! staan korte verhaaltjes, waarin verwikkelingen naar aanleiding van het samengaan van zijn ziekte en zijn beroep als advocaat hilarisch zijn verwoord.

In zijn poëzie geeft Veraart zijn beschouwingen van de wereld. Door heel eenvoudige, alledaagse gebeurtenissen te beschrijven, verwoordt Veraart ook subtiel zijn maatschappijkritiek.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Juridisch werk

  • Veraart, Chris: Valse zeden. Valse aangiften in zedenzaken. Amsterdam, Balans, 1997 (eerste dr.). Valse zeden. Onterechte aangiften in zedenzaken. ’s-Gravenhage, BZZTôH, 2003, (tweede en derde dr.). Nijmegen, Juridische Uitgeverij Ars Aequi, 2012 (vierde dr., ISBN 9789069166575)

Fictie

  • Veraart, Chris: Ja kun je krijgen! Optimistische fragmenten uit een advocatenleven met MS. Proza. ’s-Gravenhage, BZZTôH, 2002.
  • Veraart, Chris: Spelen met vuur. Een advocaat met MS kijkt om zich heen. Proza. ’s-Gravenhage, BZZTôH, 2003.
  • Veraart, Chris: Overgave. Poëzie. ’s-Gravenhage, BZZTôH, 2005.
  • Veraart, Chris: Het geheim van Opa Toetoet. Proza. Wormer, Inmerc bv, 2007.
  • Veraart, Chris: Opa Toetoet raakt de kluts kwijt. Proza. Wormer, Inmerc bv, 2010.

Documentaire

  • Veraart, Chris: Het gaat slecht, verder gaat het goed. Een film van Arjan Nieuwenhuizen. NOS, 2010.