Bach-bloesemtherapie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Bach-bloesemtherapie is een door de homeopaat Edward Bach opgestelde alternatieve geneeswijze. De Bach-bloesemtherapie stelt dat aroma's van bloesems heilzaam zijn om ziekte als gevolg van een niet bij een persoon passende leefwijze te voorkomen. Bach-bloesemtherapie is geen homeopathische behandelmethode, omdat er geen extreme verdunningen worden gebruikt zoals in de homeopathie. Bij de Bach-bloesemtherapie worden er extracten gemaakt van bloesems met water. Het extract wordt vermengd met alcohol, ter conservering. De zo ontstane oplossingen zijn sterk verdund en hebben farmacologisch gezien geen wezenlijke hoeveelheden werkzame stof.[1] Door Bach werden 38 verschillende bloesemremedies (waaronder "Rockwater", oftewel bronwater) opgesteld. Een extra Bach remedy is de Rescue remedy, die een mix is van 5 andere remedies. De Rescue remedy is dan ook bedoeld als EHBO tegen stress en panieksituaties, en veel gebruikers van de bloesemtherapie dragen Rescue altijd bij zich. Rescue remedy is ook als zalf verkrijgbaar.

Er is nog relatief weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar werking van de Bach-bloesemtherapie. In de weinige onderzoeken die wel zijn gedaan wordt meestal wel een positief effect gevonden na behandeling, alleen is dat effect nooit groter dan dat van een placebo. [2]. Zowel bij angststoornissen als bij ADHD werd een significante daling van de klachten gevonden (maar deze was in beide gevallen even groot als in de placebogroep)[3][1].

Dit zogenoemde niet-specifieke positieve effect op het genezingsproces (placebo-effect) is een gevolg van inschakeling van het zelfgenezende vermogen van de patiënt door vertrouwen in de heilzame werking van een behandeling. Hoewel in wetenschappelijk onderzoek de werkzaamheid van de Bach-bloesems dus niet sterker is dan die van een placebo, hebben de middelen een groot positief placebo-effect bij mensen die in de werkzaamheid geloven. In onderzoek meldt 88% van de behandelde patiënten een verbetering van hun emotioneel welbevinden. 46% meldt ook pijnvermindering[4]. Gebruik makend van dit placebo-effect zou de Bach-bloesems dus toch zinvol in de klinische praktijk kunnen worden ingezet bij mensen die in de werkzaamheid van deze therapie geloven. Een arts of hulpverlener is echter juridisch en ethisch verplicht om zijn patiënten zo goed mogelijk in te lichten over de werkzaamheid van een therapie. Dit nalaten en dus een therapie aanbevelen die geen rationele basis heeft voldoet aan de criteria van kwakzalverij.