Bad Neuenahr

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bad Neuenahr
Nieuwenaar
Plaats in Duitsland Vlag van Duitsland
Vlag van Bad Neuenahr
Wapen van Bad Neuenahr
Bad Neuenahr (Rijnland-Palts)
Bad Neuenahr
Situering
Deelstaat Rijnland-Palts
Gemeente Bad Neuenahr-Ahrweiler
Coördinaten 50° 33′ NB, 07° 8′ OL
Algemeen
Inwoners
(2011)
11,842
Hoogte 90 m m
Overig
Postcode 53474
Netnummer 02641
Behoort tot gemeente sinds 1969-06-07
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Bad Neuenahr (Nederlands: Nieuwenaar) is een plaats in de Duitse gemeente Bad Neuenahr-Ahrweiler, deelstaat Rijnland-Palts, en telt 11.842 inwoners (2011).

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De stad is de oostelijke helft van een tweelingstad. De westelijke helft, meer stroomopwaarts langs de Ahr, is Ahrweiler.

Bad Neuenahr ligt dichtbij afrit 31 van de Bundesautobahn 61.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De stad ontstond uit drie reeds in de middeleeuwen ontstane plaatsen aan de Ahr: Wadenheim en Hemmessen (beide ten noorden van de Ahr) en Beul (ten zuiden van de rivier).

De benaming Neuenahr dateert van 1874. De Apollinarisbron te Wadenheim werd in 1852 aangeboord door een plaatselijke wijnboer, Georg Kreuzberg. In 1858 werden de geneeskrachtige baden bij de twee jaar eerder ontdekte minerale bronnen voor het publiek geopend. In 1927 werd de status van kuuroord officieel erkend en mocht Neuenahr zich voortaan Bad Neuenahr noemen. Rondom het kuurcentrum lagen in 2019, blijkens de website van de gemeente, in totaal 15 klinieken, gezondheidscentra en gespecialiseerde artsenpraktijken.

Eerst in 1951 werd Bad Neuenahr officieel tot stad uitgeroepen.

De overstromingen in Europa in juli 2021 richtten in Ahrweiler en Bad Neuenahr zware schade aan. Met name bruggen over de Ahr, wegen, spoorwegen, de kuurinrichtingen en veel horecagelegenheden werden verwoest. Er viel een niet onbekend aantal doden.

Zie voor meer informatie het artikel over de gemeente Bad Neuenahr-Ahrweiler.