Baksheesh

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
baksheesh

Baksheesh is een term voor geld dat als fooi, aalmoes of smeergeld functioneert. De term is algemeen bekend vanaf het Midden-Oosten tot de regio van India. De term Baksheesh (spreek uit 'bak-sjiesj') wordt vertaald als 'cadeau' in het modern Perzisch, 'bakshish', of 'bakhshishn' in het midden Perzisch.[1]

Baksheesh komt het meest voor als fooi of tipgeld voor een serveerder, bediende of portier. Daarnaast wordt het gebruikt om de bureaucratische molen iets soepeler te laten lopen, of om een plekje in een trein te bemachtigen die eerst als 'vol' werd bestempeld. In India en Midden-Oosten wordt het betalen van een klein beetje baksheesh niet altijd direct als omkopen gezien.

India, Pakistan, Bangladesh en de meeste landen in het Midden-Oosten beschikken over weinig of geen sociale voorzieningen. Gehandicapten vragen vaak een aalmoes aan mensen met meer geld - waaronder buitenlandse toeristen. Kinderen vragen ook vaak 'tien rupees', een 'pen' of snoepgoed, maar dan wel alleen aan toeristen.

In Surinaams-Nederlands wordt het woord baksies gebruikt in de betekenis van 'extraatje' of 'toegift' bij een aankoop.