Bandolero!

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bandolero!
Bandolero!
Regie Andrew V. McLaglen
Producent Robert L. Jacks
Scenario Stanley Hough
James Lee Barrett
Hoofdrollen James Stewart
Dean Martin
Raquel Welch
George Kennedy
Will Geer
Denver Pyle
Muziek Jerry Goldsmith
Cinematografie William H. Clothier
Distributie 20th Century Fox
Première 1968 (VSA)
Genre Western
Speelduur 106 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Bandolero! is een Amerikaanse westernfilm van Paramount Pictures uit 1968, onder regie van Andrew V. McLaglen. Dean Martin, Raquel Welch en George Kennedy spelen de hoofdrollen.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Een man genaamd Mace Bishop wil zijn broer Dee redden van de galg. Dee is veroordeeld voor een bankoverval. Mace doet zich voor als de beul die het vonnis komt voltrekken. Hij slaagt erin Dee te bevrijden, waarna hij zelf de bank alsnog berooft.

Dee en Mace vluchten weg met een vrouw genaamd Maria als gijzelaar. Maria's echtgenoot kwam om bij de eerste bankoverval gepleegd door Dee. Sherriff July Johnson en zijn deputy Roscoe achtervolgen Dee en Maria naar de Mexicaanse grens. Ze belanden in een gebied dat volgens Maria vol zit met rovers die elke buitenlander doden.

Na verloop van tijd ontwikkelt Maria gevoelens voor Dee. Ze weet dat de sheriff verliefd is op haar, en dat hij hen daarom overal zal volgen. Zij voelt zelf echter niets voor hem.

In de climax van de film worden Dee en Mace door de sheriff en zijn gevolg in het nauw gedreven in een klein dorpje. Wanneer plotseling de Mexicaanse bende waar Maria voor waarschuwde opduikt, zijn ze allemaal gedwongen samen te vechten. In het gevecht komen alle bendeleden en veel mannen van de sheriff om het leven. Dee wordt neergestoken door de leider van de bende, El Jeffe en Mace wordt neergeschoten door een ander bendelid. Maria grijpt een pistool en schiet El Jeffe dood. Naderhand begraven Maria en de sheriff de lijken in ongemarkeerde graven.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Stewart, James James Stewart Mace Bishop
Martin, Dean Dean Martin Dee Bishop
Welch, Raquel Raquel Welch Maria Stoner
Kennedy, George George Kennedy Sheriff July Johnson
Prine, Andrew Andrew Prine Deputy Sheriff Roscoe Bookbinder
Geer, Will Will Geer Pop Chaney
Ritchie, Clint Clint Ritchie Babe Jenkins
Pyle, Denver Denver Pyle Muncie Carter
Heaton, Tom Tom Heaton Joe Chaney
Diaz, Rudy Rudy Diaz Angel

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De film werd opgenomen in Alamo Village, de Texaanse filmset die oorspronkelijk werd gemaakt voor John Waynes The Alamo.

Tijdens de opnames klaagde Raquel Welch geregeld over het feit dat iedereen op de set haar om handtekeningen vroeg. James Stewart drong erop aan dat ze deze handtekeningen wel zou geven, daar haar salaris werd betaald door de filmfans.

Larry McMurtry, de schrijver van de roman Lonesome Dove, verwerkte in zijn boek een groot aantal referenties naar Bandolero!. Zo gebruikte hij gelijksoortige namen voor de personages in zijn boek, en een identiek thema.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]