Bank Nagelmackers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nagelmackers nv
Bank Nagelmackers
Oprichting 1747
Oprichter(s) Pierre Nagelmackers
Sleutelfiguren Tim Rooney (CEO)
Hoofdkantoor Brussel, België
Website nagelmackers.be
Portaal  Portaalicoon   Economie
Hoofdkantoor Nagelmackers te Brussel

Bank Nagelmackers nv is een Belgische private bank. Nagelmackers is actief in heel België met een ruim netwerk van zelfstandige en geïntegreerde kantoren. De bank richt zich op particulieren.[1]

Geschiedenis[bewerken]

De Bank Nagelmackers is de oudste Belgische bank en werd in 1747 in het Luikse opgericht door Pierre Nagelmackers. Luik kende in de 18e en 19e eeuw een uitzonderlijke economische groei en Nagelmackers was bankier van de Luikse industrie. Begin 20e eeuw opende het eerste kantoor in Brussel.

BNP[bewerken]

In 1990 ging Bank Nagelmackers 1747 na 243 jaar als onafhankelijke bank op in de groep Banque Nationale de Paris.[2]

P&V[bewerken]

In 1994 werd Bank Nagelmackers 1747 overggenomen door de verzekeringsmaatschappij P&V, die gecontroleerd wordt door organisaties uit socialistische bewegingen.[3] Nagelmackers behoorde op dat moment volledig aan P&V Holding toe, die zo een volwaardige bank-verzekeraar werd. Op 22 december 1995 werd de vroegere coöperatieve bank Codep, die ook al onder controle van P&V stond, volledig overgenomen door de Bank Nagelmackers.

Delta Lloyd Bank[bewerken]

Na een akkoord tussen P&V en het Nederlandse Delta Lloyd in de zomer van 2001 volgde een fusie tussen Nagelmackers en Delta Lloyd Bank om concurrerend op de markt te blijven.[4] De naam Nagelmackers verdween in 2005 uit het Belgische straatbeeld en werd vervangen door Delta Lloyd Bank.

Anbang[bewerken]

In 2015 werd Delta Lloyd Bank door de Chinese groep Anbang Insurance Group overgenomen voor een bedrag van 206 miljoen euro.[5] De oorspronkelijke naam Nagelmackers werd weer aangenomen en er werd nieuw geld in gepompt.[6]

Kantoren[bewerken]

Nagelmackers beschikt over een netwerk van een honderdtal filialen verspreid over heel België. Het hoofdkantoor van de Bank Nagelmackers bevindt zich op de Sterrenkundelaan in Sint-Joost-ten-Node, vlak naast het vroegere gebouw van de Koninklijke Sterrenwacht van België.