Naar inhoud springen

Bank Nagelmackers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nagelmackers nv
Logo
Bank Nagelmackers
Oprichting 1747
Oprichter(s) Pierre Nagelmackers
Sleutelfiguren David Yuan (CEO)
Land Vlag van België België
Hoofdkantoor Brussel, België
Werknemers 347,6 FTE (2022)
Beheerd vermogen 11,6 miljard euro
Industrie private banking
Website nagelmackers.be
Portaal  Portaalicoon   Economie
Voormalig hoofdkantoor Nagelmackers te Brussel

Bank Nagelmackers nv is een Belgische private bank. Er zijn in 2021 89 filialen in België waarvan er 52 uitgebaat worden door zelfstandige agenten. Het hoofdkantoor bevond zich lang aan de Sterrenkundelaan in Sint-Joost-ten-Node.[1] Sinds 2022 is het gevestigd aan de Montoyerstraat te Brussel.

Governance groep Anbang en Bank Nagelmackers

De bank is een 100% (min 1 aandeel) dochter van Anbang Belgium. Deze rechtspersoon werd op vraag van de Nationale Bank van België als 'Belgische' tussenstructuur opgezet toen het Chinese Anbang in 2015 Delta Lloyd Bank in België overnam. Anbang Belgium is dan weer een 100% (min 1 aandeel) dochter van het Anbang Group Holdings, dat op zijn beurt een kleindochter is van Anbang Insurance Group. Sleutelpersonen juni 2023:

De Bank Nagelmackers is de oudste Belgische bank, ze werd in 1747 in het Luikse opgericht door Pierre Nagelmackers. Luik kende in de 18e en 19e eeuw een uitzonderlijke economische groei en Nagelmackers was de bankier van de Luikse industrie. Begin 20e eeuw opende het eerste kantoor in Brussel.

In 1990 ging Bank Nagelmackers 1747 na 243 jaar een onafhankelijke bank te zijn geweest op in de groep Banque Nationale de Paris.[2]

In 1994 werd Bank Nagelmackers 1747 overgenomen door de verzekeringsmaatschappij P&V, die gecontroleerd wordt door organisaties uit socialistische bewegingen.[3] Nagelmackers behoorde op dat moment volledig aan P&V Holding toe, die zo een volwaardige bank-verzekeraar werd. Op 22 december 1995 werd de vroegere coöperatieve bank Codep, die onder controle van P&V stond, volledig overgenomen door de Bank Nagelmackers.

Delta Lloyd Bank

[bewerken | brontekst bewerken]

Na een akkoord tussen P&V en het Nederlandse Delta Lloyd in de zomer van 2001 volgde een fusie tussen Nagelmackers en Delta Lloyd Bank.[4] De naam Nagelmackers verdween in 2005 uit het Belgische straatbeeld en werd vervangen door Delta Lloyd Bank.

In 2015 werd Delta Lloyd Bank na een moeizaam verlopen en tijdelijk stilgelegd verkoopsproces onverwacht overgenomen door de Chinese groep Anbang Insurance Group voor een bedrag van 219 miljoen euro.[5][6] De oorspronkelijke naam Nagelmackers werd weer aangenomen en er werd nieuw geld in de bank gepompt.[7] De resultaten van de groep vielen echter tegen. Dit leidde in 2018 tot een aanzienlijke besparingsoperatie en het ontslag van Bart Guns, lid van het directiecomité.[8]

Verkoop door Anbang

[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat de groep Anbang begin 2018 onder controle was geplaatst van de Chinese autoriteiten, werden tal van buitenlandse investeringen van de hand gedaan. In juli 2019 raakte bekend dat na de succesvolle verkoop van Fidea Verzekeringen, door Anbang ook Bank Nagelmackers te koop werd gesteld.[9] Begin 2020 was er nog geen overnemer gevonden voor de bank,[10] in februari 2020 raakt bekend dat de geplande verkoop voor onbepaalde tijd werd stilgelegd. De ontvangen biedingen, veelal van investeringsmaatschappijen, zouden tientallen miljoenen lager uitvallen dan de verhoopte 200 miljoen euro.[11] De CEO werd daarbij de laan uitgestuurd; een opvolger die de bank opnieuw moet klaarmaken voor verkoop wordt gezocht.[12]

Verhuis hoofdzetel

[bewerken | brontekst bewerken]

In december 2022 sloot Nagelmackers het jaar af met de verhuis van haar hoofdzetel naar een nieuw, energieneutraal gebouw in de Montoyerstraat te Brussel.