Baron (guerrillaleider)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Baron was een medestrijder van de bekende vrijheidsstrijder en guerrillaleider Boni in het Suriname van in de 18e eeuw.

Hij was slaaf geweest bij een Zweedse kolonist, Dahlberg, die aanvankelijk erg op hem gesteld was. Hij liet Baron leren lezen en schrijven en nam hem mee naar Nederland. Hoewel hij beloofd zou hebben hem na terugkomst in Suriname vrij te laten, verkocht hij Baron aan een jood. Die weigerde mee te gaan met zijn nieuwe meester, waarop Dahlberg hem liet straffen met de Spaanse bok. [1] Baron vluchtte vervolgens het bos in en sloot zich aan bij de marrons van Boni.

De groep richtte toenemende schade aan, opererend vanuit een groot fort met een vier meter hoge muur in het oerwoud. Het fort was omringd door een moeras. De verdedigers waren voorzien van geweren en een kanon. Verschillende malen viel een Nederlandse troepenmacht dit fort aan, maar zonder succes.

Ten slotte beloofde het gouvernement driehonderd slaven de vrijheid als ze meevochten tegen Boni en zijn strijders. Na een belegering van zeven maanden werd het geheime pad dat net onder water lag en toegang gaf tot het fort, verraden. Terwijl kapitein Maryland een schijnaanval deed, vielen de vrijgekochte vrijwilligers het fort aan over het geheime pad. Het fort werd vernietigd maar Baron en anderen ontsnapten naar Frans-Guyana. In 1774 sneuvelde hij bij een aanval op een houtgrond in het gebied van de Patamacca.

  1. J. Wolbers, Geschiedenis van Suriname (facsimile van de eerste uitgave, Amsterdam 1861). Amsterdam 1970, p. 327