Barry Altschul

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Barry Altschul
Barry Altschul
Algemene informatie
Volledige naam Barry Altschul
Geboren 6 januari 1943
Geboorteplaats New York
Land Verenigde Staten
Werk
Genre(s) Freejazz en Hardbop
Instrument(en) drumstel
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Barry Altschul (6 januari 1943, New York) is een Amerikaans freejazz en hardbop drummer. Hij werd voor het eerst bekend in de late jaren 60 van de 20e eeuw, o.a. door zijn optredens met pianisten Paul Bley en Chick Corea.[1]

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Altschul is van Russisch-Joodse afkomst, als zoon van een arbeider die in de bouw werkte en taxi reed. Altschul leerde aanvankelijk drummen door middel van zelfstudie en studeerde in de jaren 60 bij Charlie Persip.[2] In het laatste deel van het decennium trad hij op met Paul Bley. In 1969 sloot hij zich aan bij Chick Corea, Dave Holland en Anthony Braxton om de groep Circle te vormen.[1] In die tijd maakte hij gebruik van een hoge Gretsch kit met toegevoegde drums en percussie-instrumenten.

Barry Altschul in 1976

In de jaren 70 werkte Altschul veel samen met het kwartet van Anthony Braxton, Kenny Wheeler, Dave Holland en George E. Lewis. Dankzij Braxton, die onder contract stond bij Arista Records, kreeg hij een voldoende groot budget om op tournee te gaan met een grote verzameling van tientallen percussie-instrumenten, strijkers en blazers. In aanvulling op zijn deelname aan ensembles van avant-garde muzikanten, speelde Altschul met Lee Konitz, Art Pepper en andere 'straight ahead' jazzartiesten.

Altschul maakte ook zelf albums, maar na het midden van de jaren 80 was hij nog maar zelden te zien in concerten of op platen en bracht hij veel tijd door in Europa. Vanaf het jaar 2000 is hij meer zichtbaar geworden.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Als leider/co-leider[bewerken | brontekst bewerken]

Als assistent[bewerken | brontekst bewerken]

Met Paul Bley

Met Anthony Braxton

Met Chick Corea

Met Annette Peacock

  • 1972 I'm the One
  • 2014 I Belong to a World That's Destroying Itself [aka Revenge]

Met Sam Rivers

Met verschillende artiesten