Bart Nijpels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bart Nijpels
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Achtergrondinformatie
Geboren 1960
Land Nederland
Opleiding journalistiek
Beroep onderzoeksjournalist, programmamaker, eindredacteur
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Bart Nijpels (1960) is een Nederlandse onderzoeksjournalist, programmamaker en eindredacteur. Als verslaggever en onderzoeksjournalist werkte hij voor KRO-programma's als Netwerk, Brandpunt, Profiel en Brandpunt Reporter.

Journalist[bewerken | brontekst bewerken]

Na de Academie voor Journalistiek in Tilburg werd Nijpels in 1984 freelance journalist voor onder andere HP/De Tijd en Het Vrije Volk Ook was hij verslaggever voor Radio Amsterdam.

Programmamaker en eindredacteur[bewerken | brontekst bewerken]

In 1987 werkte Nijpels voor het NOS-praatprogramma TV3 en Ook dat nog (KRO). Na een aantal jaar als verslaggever voor het televisieprogramma Reporter te hebben gewerkt werd hij verslaggever bij het actualiteitenprogramma Brandpunt, later Netwerk. Na een aantal jaren keerde hij als programmamaker terug bij Reporter/Profiel.

Als redacteur werkte hij begin jaren negentig aan televisieprogramma's als De Afrekening, waarin bekende Nederlanders afrekenden met hun frustraties, en de live-programma’s De zomer van en De Waterspiegel.

Een van zijn meest spraakmakende documentaire was in 1992 het tweedelige Lucy, over de zelfdoding van een vriendin.

Erkenning[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn documentaires werden tweemaal bekroond met de journalistieke prijs De Loep van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten.

In 2013 won hij met collega Marco de Lange De Loep in de categorie Audiovisueel. De prijs werd hen verleend voor de tweedelige documentaire Mayday Mayday over Ryanair die uitgezonden werd door Brandpunt Reporter (KRO- NCRV).[1] In de reportage beschrijft een aantal gezagvoerders de arbeidsomstandigheden bij prijsvechter Ryanair.

In 2016 was hij samen met collega Huub Jaspers wederom winnaar van De Loep, nu voor de documentaire Waarom Srebrenica moest vallen (HUMAN/VPRO). Nijpels deed als sinds 1995 onderzoek naar de rol van Dutchbat in Srebrenica. De documentaire werd uitgezonden door 2Doc.[2]

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]