Bartholt Entens van Mentheda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Barthold Entens van Mentheda in 1572

Bartholt (of Barthout) Entens van Mentheda (1539 - 17 mei 1580) was luitenant-kapitein van de watergeuzen en een jonker uit de omgeving van Groningen, die het bezit had over Middelstum en Dorwert.

Bartholt Entens was een groot tegenstander van het rooms-katholicisme en de predikers daarvan. Na de Slag bij Heiligerlee in 1568 terroriseerde[bron?] hij diverse rooms-katholieke kloosters, zoals in Rottum. Hij verlegde zijn aandacht naar de Wadden, hield huis[bron?] op Vlieland en Terschelling en veroverde diverse koopvaardijschepen in de periode 1569-1570.

Hij voegde zich rond 1571 bij de watergeuzen en was aanwezig bij de Inname van Den Briel en Vlissingen. In juni 1571 kreeg hij het commando over een vloot van 30 schepen om Dordrecht in te nemen. Entens nam vervolgens deel aan het Beleg van Goes (1572), wat op niets uitliep, en bleef daarna in Walcheren, dat werd geplunderd.

In 1577 werd Entens door Willem van Oranje teruggezonden naar zijn geboortestreek Groningen. Daar kreeg hij het bevel over een garnizoen in de stad. Op een avond, tijdens het beleg van Groningen, waarop Entens gedronken had, stak hij zijn hoofd uit een schietgat toen er net een kanonskogel in zijn richting werd afgeschoten. Hierbij kwam hij om het leven.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]