Baspedalen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Baspedalen
Moog Taurus
Classificatie

Toetsinstrument

Portaal  Portaalicoon   Muziek

Baspedalen is een elektronisch muziekinstrument. De pedalen worden met de voet bediend en hebben een bereik van een of meer octaven. De vroegste baspedalen uit de jaren zeventig bestonden uit pedalen die een geheel vormden met een analoge synthesizer. Sinds de jaren negentig zijn baspedalen meestal MIDI-controllers die worden aangesloten op een MIDI-compatibele computer, keyboard, of synthesizer om muzikale tonen te produceren.

Baspedalen hebben dezelfde functie als de pedaal op een kerkorgel of een hammondorgel, en produceren meestal geluiden in het basbereik. Baspedalen worden vaak door toetsenisten gebruikt als aanvulling, of door muzikanten die andere instrumenten (bijvoorbeeld basgitaar of elektrische gitaar) bespelen.

Voorlopers[bewerken | brontekst bewerken]

In de 19de eeuw werd een voetbas gebouwd, een akoestisch basinstrument dat bespeeld werd met één voet, die tegelijkertijd een noot uitkoos en een balg activeerde. De toon werd gevormd door vrijslaande metalen tongen zoals ook toegepast in accordeons en harmoniums. Het instrument werd o.a. beschreven door Hubert Boone in zijn boek Het accordeon en de voetbas in België (1990), en werd occasioneel gebruikt door vroege folkgroepen zoals De Kadullen.