Beleg van Terabe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beleg van Terabe
Onderdeel van de Sengoku-periode
Datum 1558
Locatie kasteel Terabe, provincie Mikawa, Japan
Resultaat Overwinning voor de Oda, kasteel ontzet
Strijdende partijen
Troepen van de Imagawa Troepen van de Ogasawara en Oda
Leiders en commandanten
Matsudaira Motoyasu Suzuki Shigeteru
Oda Nobunaga
Veldtochten van Oda Nobunaga

Ino · Ukino · Terabe · Marune · Okehazama · Choko-ji · Kanegasaki · Anegawa · Ishiyama Hongan-ji · Hiei · Nagashima · Mikatagahara · Hikida · Odani · Ichijodani · Itami · Nagashino · Mitsuji · Kizugawaguchi · Shigisan · Tedorigawa · Takatenjin · Tottori · Hijiyama · Temmokuzan · Takato · Uozu · Honno-ji

Veldtochten van Tokugawa Ieyasu

Terabe · Marune · Okehazama · Kakegawa · Azukizaka · Anegawa · Futamata · Mikatagahara · Takatenjin · Yoshida · Nagashino · Temmokuzan · Komaki en Nagakute · Odawara · Korea · Sekigahara · Osaka

Het Beleg van Terabe was een slag tijdens de Japanse Sengoku-periode in 1558. Het maakte deel uit van een aanval van Imagawa Yoshimoto tegen Oda Nobunaga. Kasteel Terabe, in de provincie Mikawa, was in het bezit van de Ogasawara-clan. Het kasteel was gebouwd aan de noordelijke kust van Mikawa-baai, in het huidige Hazu, in de stad Nishio.

In 1558 besloot Suzuki Shigeteru, heer van kasteel Terabe en een vazal van de Imagawa-clan, om van loyaliteit te wisselen en een vazal te worden van Oda Nobunaga. De Imagawa stuurden hierop een leger onder aanvoering van Matsudaira Motoyasu, een jonge vazal van Imagawa Yoshimoto. Het beleg van kasteel Terabe zou het eerste van een serie gevechten zijn tussen de Imagawa-clan en de Oda-clan.

De troepen van Motoyasu belegerden kasteel Terabe, maar werden verdreven door versterkingen gestuurd door Nobunaga. Motoyasu zou hierop zijn campagne voortzetten tegen andere bezittingen van de Oda-clan.

Matsudaira Motoyasu veranderde later zijn naam in Tokugawa Ieyasu. Het beleg van kasteel Terabe was zijn eerste gevecht.