Japanse invasies van Korea (1592-1598)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Japanse invasies van Korea
De Japanners landen bij Busan
De Japanners landen bij Busan
Datum 1592–1598
Locatie Koreaans schiereiland
Resultaat Koreaanse en Chinese overwinning; De Japanners trekken zich terug uit het schiereiland.
Strijdende partijen
Korea onder de Joseondynastie,
China onder de Mingdynastie,
Jianzhou Jurchen
Japan onder Toyotomi Hideyoshi
Commandanten en leiders
Korea

Koning Seonjo
Kroonprins Gwanghae
Yi Sun-sin†,
Gwon Yul,
Yu Seong-ryong,
Yi Eok-gi†,
Won Gyun†,
Kim Myeong-won,
Yi Il,
Sin Rip†,
Gwak Jae-u,
Kim Si-min
China
Li Rusong(pr.),
Li Rubai,
Ma Gui (pr.),
Qian Shi-zhen,
Ren Ziqiang,
Yang Yuan,
Zhang Shijue,
Chen Lin

Japan

Toyotomi Hideyoshi,
Kato Kiyomasa,
Konishi Yukinaga,
Kuroda Nagamasa,
Todo Takatora,
Kato Yoshiaki,
Mori Terumoto,
Ukita Hideie,
Kuki Yoshitaka,
So Yoshitoshi,
Kobayakawa Takakage,
Wakizaka Yasuharu,
Shimazu Yoshihiro,
Kurushima Michifusa

Troepensterkte
Korea

84,500 Koreaanse leger,
(aan het begin)
ongeveer 22,600 Koreaanse vrijwilligers en rebellen
China
Eerste invasie (1592–1593)
43,000+
Tweede (1597–1598)
100,000

Japan

Eerste invasie (1592–1593)
Ongeveer 158,000
Tweede (1597–1598)
Ongeveer 141,000

Veldtochten van de Mori

Arita-Nakaide · Koriyama · Toda · Oshikibata · Miyajima · Shiraga · Gassan-Toda · Moji · Torisaka · Tachibana · Tatarahama · Nunobeyama · Kizugawaguchi · Kozuki · Tottori · Takamatsu · Shikoku & Ichinomiya · Kyushu · Odawara · Shimoda · Korea · Sekigahara · Osaka

Veldtochten van de Shimazu

Ichirai · Momotsugi · Koriyama · Kajiki · Iwatsurugi · Oguchi · Kizaki · Takabaru · Mimigawa · Minamata · Okita Nawate · Iwaya · Kyushu · Odawara · Korea · Sekigahara · Riukiu

Veldtochten van Tokugawa Ieyasu

Terabe · Marune · Okehazama · Kakegawa · Azukizaka · Anegawa · Futamata · Mikatagahara · Takatenjin · Yoshida · Nagashino · Temmokuzan · Komaki en Nagakute · Odawara · Korea · Sekigahara · Osaka

Veldtochten van Toyotomi Hideyoshi

Kozuki · Itami · Miki · Tottori · Takamatsu · Yamazaki · Uchidehama · Shizugatake · Komaki en Nagakute · Kaganoi · Takehana · Kanie · Toyama · Negoro-ji · Ota · Shikoku en Ichinomiya · Takajo · Ganjaku · Akizuki · Sendaigawa · Kagoshima · Hachigata · Odawara · Shimoda · Oshi · Korea

De Japanse invasies van Korea ook wel bekend als de Zevenjarige oorlog, de Imjin Waeran of Hideyoshi's Invasie van Korea zijn de oorlogen waarbij Japan Korea in 1592, ten tijde van de Joseondynastie twee keer aanviel.

Achtergrond[bewerken]

Japan was halverwege de 16de eeuw een lappendeken van kleine staatjes die werden geregeerd door de plaatselijke krijgsheren. Een van die krijgsheren, Toyotomi Hideyoshi herenigde Japan en zond daarna zijn legers naar Korea. De Japanse legers, onder leiding van Toyotomi Hideyoshi, hadden de ambitie om Korea, Ming China, de Jurchen en India te veroveren. Voorafgaand aan de aanval hadden de Japanners in 1587 al contact gezocht met de Koreanen om deze te bewegen deel te nemen aan een aanval op China. Tijdens één van de bezoeken gaven de Japanners de Koreanen zelfs haakbussen. De Japanners hadden beschikking gekregen over betere vuurwapens van Portugese makelij en zagen hun kans schoon. Hoewel sommige stemmen aan het hof erop aan hadden gedrongen om de haakbussen te reproduceren, werd dit advies niet opgevolgd bij gebrek aan interesse.

Eerste oorlog[bewerken]

Japan zag Korea als een vazalstaat, terwijl Korea de zaken juist andersom interpreteerde. Dit leidde diverse malen tot miscommunicatie tijdens diplomatieke missies over en weer. De Japanse bedoeling was dat Korea tribuut zou betonen aan Japan en Japan zou helpen bij een aanval op China. Toen dit niet gebeurde viel men in 1592, het jaar Imjin, het Koreaanse schiereiland binnen. Tot die tijd hadden de Koreanen zich altijd afdoende weten te verdedigen tegen de aanvallen van Japanse piraten. Voor de verdediging van het land zelf vertrouwde men op de technische betere boogschutters. Boogschutters hadden altijd een belangrijke rol gespeeld bij de verdediging van het bergachtige Koreaanse land en al vaak hun kunnen bewezen. Tegen de nieuwe vuurwapens moest men het echter afleggen en binnen een paar maanden waren grote delen van het schiereiland in Japanse handen.

Korea vecht terug[bewerken]

Lokale tegenstand, in de vorm van ‘rechtvaardigheidslegers’, en de acties van admiraal Yi Sun-sin vertraagden echter de Japanse opmars. Dankzij admiraal Yi beheerste Joseon de zeeën rondom Korea en bracht grote schade toe aan de Japanse aanvoer van materiaal, voedsel en manschappen. Op zee zag men zelfs het omgekeerde van wat op land gebeurde. De Koreaanse marine had zich sinds de Goryeo dynastie wel ontwikkeld en de Koreaanse schepen waren uitgerust met kanonnen, dit in tegenstelling tot de Japanse vloot. In de eerste jaren van de oorlog kon de Koreaanse vloot dan ook gemakkelijk de Japanse vloot van een veilige afstand bestoken. Op land schoot China de Koreanen te hulp en in 1593 werden de Japanners terug gedreven. Dit gebeurde onder leiding van de Chinese generaal Li Rusong, wie overigens Koreaanse voorouders had. De gevolgen van de Japanse aanval bleken echter desastreus te zijn voor de economie van Joseon. Grote delen van het land werden verwoest en Koreaanse vakmensen waren meegenomen naar Japan.

Tweede aanval[bewerken]

In 1597 kwamen de Japanners echter terug. Dit keer was het doel niet de wereld te veroveren, maar slechts Korea als vergeldingsmaatregelen tegen de Koreanen. De tweede Japanse aanval verliep in eerste instantie minder succesvol dan de eerste. De Japanners kwamen niet veel verder dan Korea’s Gyeonsang provincie in het zuidoosten. Hoewel Japan later meer succes had, was het toch niet opgewassen tegen de gecombineerde kracht van Joseon en Ming China. Op 18 september, 1598 gaf Hideyoshi vanaf zijn sterfbed opdracht tot terugtrekking van de Japanse troepen. De Japanse vloot van 500 schepen die de Japanse soldaten terug moest doen laten keren naar Japan werd echter door admiraal Yi Susin en de Chinese admiraal Chen Lin aangevallen in de straat van Noryang. Bij de laatste aanval van de Koreanen werd admiraal Yi dodelijk geraakt door een verdwaalde kogel.

Wapens[bewerken]

Japanse haakbussen uit de Edoperiode. Dit soort geweren werden door Hideyoshi's soldaten gebruikt.

In de oorlog werden er allerlei wapens gebruikt. De Japanners beschikten voor musketten die ze van Portugese kooplieden in Japan hadden gekocht. Destijds beschikten zowel de Korea als China over geweren, maar werden weinig gebruikt. Buskruit werd gebruikt voor hun boogschutters en artillerie.

De Koreaanse infanterie gebruikte nog steeds oude traditionele wapens zoals zwaarden, speren en compositiebogen. De compositieboog was een van de meest geavanceerde bogen in Azië. Zo'n boog kon een pijl bijna een halve kilometer ver schieten, terwijl een Japanse boog een pijl niet verder kon schieten dan 300 meter. De Chinese infanterie gebruikte verschillende wapens waaronder kruisbogen. Ook werden er buskruitwapens zoals rookbommen en handgranaten gebruikt.

De Koreanen hadden echter kanonnen welke de Japanners niet hadden. Kanonnen werden in 14de eeuw uitgevonden door een Koreaans wetenschapper. De kanonnen werden zowel gebruikt voor stadsverdedigingen als voor de marine.